Syrský uprchlický tábor v Zatárí.

Syrský uprchlický tábor v Zatárí. | foto: Pavel Novotný, MAFRA

Přijměte uprchlíka a dostanete šest tisíc eur, navrhuje Brusel

  • 275
Evropská komise chce členské státy EU finančně motivovat, aby přijímaly uprchlíky. Návrh reaguje na neštěstí poblíž ostrova Lampedusa, kde v říjnu utonuly desítky běženců. Brusel se domnívá, že evropské země nejsou vůči lidem vyhnaným válkou a utrpením z domova dostatečně vstřícné.

Evropská komise navrhuje, aby členské země za každého přijatého běžence dostaly šest tisíc eur (165 tisíc korun).

"Před dvěma měsíci tragédie na Lampeduse vyvolala širokou a emocionální odezvu napříč Evropou - sbor hlasů volajících po tom, abychom těmto katastrofám v budoucnosti zabránili," uvedla ve svém tiskovém prohlášení komisařka pro vnitřní záležitosti EU Cecilia Malmströmová. "Dnes dáváme na stůl opatření a návrhy na vskutku evropskou reakci, která může věci změnit," řekla komisařka. 

Novými návrhy se EK snaží zabránit smrti uprchlíků na moři a obchodu s lidmi. Nejnovější opatření by mělo pomoci Syřanům, které z domova vyhnala více než dva roky trvající občanská válka. OSN už registrovala více než dva miliony syrských uprchlíků, z nichž mnozí žijí v přeplněných táborech v Jordánsku, Libanonu a Turecku, napsal portál EUobserver.

EU zaostává za USA

Evropská unie minulý rok přijala necelých pět tisíc uprchlíků, kteří získali trvalý pobyt. Azyl v členských zemích navíc získalo devadesát procent z dvaceti tisíců Syřanů, kteří do Evropy přicestovali.

Za Spojenými státy, kde loni získalo trvalý pobyt 50 tisíc uprchlíků, však starý kontinent značně zaostává. Malmströmová podle serveru Deutsche Welle vyjádřila své zklamání z neochoty členských států uprchlíky přijímat. Vyzvala je, aby spolupracovaly přímo Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, který řídí tábory na syrských hranicích.

"Toto je to nejefektivnější krátkodobé opatření, kterým mohou členské státy pomoci. Díky němuž se tito velmi zranitelní lidé vyhnou nebezpečné cestě přes Středozemní moře," citovala Malmströmovu Deutsche Welle.

EU se jen snaží posunout své hranice, říkají kritici

Na to, aby se mohly zlepšit životní podmínky žadatelů o azyl, vyhradila EK pro státy EU až 50 milionů eur (asi 1,4 miliardy korun). Z toho je 30 milionů vyhrazených pro Itálii, hlavní cíl vratkých bárek, které se každý den vydávají na nejistou cestu ze severní Afriky.

Na boj s obchodem s lidmi dostane nové prostředky agentura Frontex, která koordinuje hlídky na vnějších hranicích EU. Na hlídky ve Středozemním moři, kudy se do Evropy snaží dostat většina afrických uprchlíků, dostane od Evropské komise 14 milionů euro.

Ne všichni ale vítají způsob, jakým Komise pojala řešení problémů s uprchlíky. Zelení v Evropském parlamentu iniciativu kritizují za to, že je příliš vágní a zaměřuje se spíše na hlídkování než na záchranu. "Pod maskou boje proti obchodu s lidmi se Komise snaží posunout vnější hranice EU až k pobřeží Afriky," řekla podle BBC Ska Kellerová, mluvčí Zelených pro migrační politiku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video