Online reportáž

Rusko-ukrajinský konflikt

Úderem 24. února 2022 vypukla v Evropě největší válka od porážky nacistického Německa. Rusko vpadlo na Ukrajinu, plány na bleskové obsazení Kyjeva však zkrachovaly. Portál iDNES.cz přináší aktuální dění v online reportáži.

dnes
11:23

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Lukašenko. Ukrajina přitom očekává obří balíky pomoci jak od Velké Británie, tak od USA.

dnes
09:13

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

přečíst článek
dnes
09:40

Rusko v noci na čtvrtek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob.

ČTVRTEK 25. DUBNA

včera
22:34

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

přečíst článek
včera
21:34

Vláda USA bude po průlomu v Kongresu schopná po zbytek roku dodávat Ukrajině to, co potřebuje, odhaduje Bidenův poradce Jake Sullivan.

včera
20:32

Ukrajinské drony poškodily významnou ocelárnu v Lipecké oblasti na jihozápadě Ruska, tvrdí zdroj agentury Reuters z ukrajinské rozvědky. Škody způsobené v ocelárně by podle tohoto zdroje mohly mít dlouhodobý dopad na chod zařízení. Podobné zprávy nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

včera
20:32

S nenávistným podtextem bylo loni zaznamenáno 311 skutků, o desetinu víc než předloni. Nejčastěji mířily proti Ukrajincům, potvrdil ministr vnitra Vít Rakušan závěry Amnesty International.

včera
20:28

Chtěl bych popřát celé Evropě, světu, Rusům, Ukrajincům, vlastně všem mír. A pokud mohu, rád bych vypustil jako symbol míru tuto holubici. Evropa mír potřebuje. Nechme tuto holubici létat po Evropě, nechť nás všechny sjednotí. Ať je symbolem míru, protože to, co nejvíce potřebujeme v Evropě, je mír. Dejme míru šanci,“ prohlásil k udiveným europoslancům Radačovský.

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

přečíst článek
včera
20:21

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

přečíst článek
včera
18:33

Jsem vděčný prezidentu Bidenovi, Kongresu a všem Američanům, kteří si uvědomují, že musíme Putinovi podřezávat půdu pod nohama, a ne ho poslouchat, protože jedině tak můžeme skutečně omezit ohrožení svobody. Společně to můžeme zajistit,“ poděkoval ukrajinský prezident Zelenskyj na síti X za schválenou podporu Ukrajiny.

včera
18:28

Ministr Lipavský a nizozemská ministryně zahraničí Slotová ocenili, že Biden podepsal další podporu Ukrajiny. Teď dle nich není čas polevit v pomoci. Slotová dnes navštívila Prahu. „Ukrajina se musí dočkat spravedlivého míru – společně s Nizozemskem na tom neúnavně pracujeme,“ uvedl Lipavský na X.

včera
17:23

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

přečíst článek
včera
17:05

Biden podepsal zákon uvolňující desítky miliard dolarů na podporu Ukrajiny a dalších partnerů.

včera
16:28

Ruský soud poslal na 22 let za mříže bývalého žoldnéře z Wagnerovy skupiny za to, že znásilnil a mimořádně krutě zavraždil pětaosmdesátiletou ženu, uvedl dnes na svém ruskojazyčném webu server BBC News. Trest si osmadvacetiletý Ivan Rossomachin odpyká v nápravném zařízení s nejpřísnějším režimem. Tato kauza se stala jedním z prvních známých případů „recidivy“, kdy se zločinu znovu dopustil někdejší trestanec omilostněný prezidentem Vladimirem Putinem po zverbování do války proti Ukrajině.

včera
14:44

Ruský pravoslavný kněz Dmitrij Safronov, který sloužil zádušní mši za zesnulého opozičníka Alexeje Navalného, byl suspendován z duchovenské služby a degradován na pozici žalmisty. Dostal i tříletý trest „pokání“. Po jeho vypršení se rozhodne, zda se bude moci vrátit na pozici kněze.

včera
14:08

Německý kancléř Scholz znovu odmítl poskytnout Ukrajině střely Taurus, společně s britským premiérem Sunakem ale slíbili zemi další podporu.

včera
14:03

Česko si uvědomuje výtky, které mu kvůli nenávistným projevům vůči ukrajinským uprchlíkům adresovala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Problém předsudečného násilí stejně jako další výzvy se snaží řešit, řekla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

včera
12:51

Evropská komise uvolnila další 1,5 miliardy eur z balíku finanční pomoci Ukrajině. Peníze mají pomoci se základními výdaji státu, uvedla šéfka komise.

včera
11:48

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

přečíst článek
Načíst další