Online reportáž

Turecká ofenziva na severu Sýrie

15:25

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, náš online k turecké invazi končí. Další vývoj v severní Sýrii budeme sledovat v běžném zpravodajství. Děkujeme vám za pozornost.

22:04

Ministři zahraničí zemí, které jsou součástí koalice proti Islámskému státu, budou 14. listopadu jednat ve Washingtonu. Cílem schůzky je zjistit, jak by mohly jednotlivé státy posílit boj proti teroristům poté, co při americké operaci zahynul vůdce IS abú Bakr Bagdádí.

18:56

Generál Milley uvedl, že s pozůstatky Bagdádího naložili Američané podle mezinárodního práva. Podle CNN byl stejně jako bin Ládin pohřben v moři.

18:37

Americké síly během operace, při které zahynul vůdce Islámského státu Bagdádí, zadržely dva muže, uvedl americký generál Mark Milley.

14:55

Islámský stát má podle listu Newsweek nového vůdce Abdalláha Kardaše. Abú Bakr Bagdádí, jenž zahynul o víkendu, prý už možná organizaci nevedl.

14:27

OSN otevřela novou sekci tábora pro vysdílené v iráckém Kurdistánu, která je určena uprchlíkům utíkajícím před tureckou invazí na severu Sýrie.

13:34

Představitelé Filipín, Indonésie a Malajsie v pondělí ocenili operaci americké armády v Sýrii, při které o víkendu zahynul vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí. 

Podle těchto států jihovýchodní Asie, které se dlouhodobě potýkají s vlivem islámských radikálů, ovšem boj proti IS nekončí. Některé z nich se připravují na odvetnou akci, uvedla s odvoláním na jejich úřady agentura Reuters.

12:19

Stahování amerických vojáků ze severovýchodní Sýrie zkomplikovalo plán dopadení lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího. V neděli to napsal deník The New York Times s odvoláním na představitele americké armády a tajné služby. 

Podle nich totiž musela být dlouho plánovaná riskantní operace urychlena. K nalezení Bagdádího podle nich nejvíce pomohli syrští a iráčtí Kurdové.

11:29
  • Komplex budov, ve kterém se skrýval vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí....
10:44

Podle analytiků politika amerického prezidenta Donalda Trumpa vdechla Islámskému státu (IS) znovu život. Smrt lídra IS abú Bakra Bagdádího, který zemřel o víkendu při vojenské operaci USA v severozápadní Sýrii, je spíše symbolickou ranou pro IS a neměla by se podle nich přeceňovat.

10:21

Oddíly syrských Kurdů YPG v neděli večer oznámily, že během jejich společné operace s americkými jednotkami byl na severu Sýrie zabit mluvčí Islámského státu abú Hasan Muhádžir. Podle YPG, které jsou součástí arabsko-kurdské koalice Syrské demokratické síly (SDF), se zátah odehrál poblíž syrského pohraničního města Džarábulus.

„Muhádžir, který byl pravou rukou Bagdádího a mluvčím IS, byl cílem koordinované operace mezi zpravodajci SDF a americkou armádou ve vesnici Ajn al-Bajdá poblíž Džarábulusu,“ uvedl velitel SDF Mazlúm Abdí.

PONDĚLÍ 28. ŘÍJNA

21:28

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil oznámení USA o operaci proti Bagdádímu za významný krok v našem úsilí v boji proti mezinárodnímu terorismu.

„NATO je odhodlané i nadále bojovat proti našemu společnému nepříteli ISIS,“ dodal Stoltenberg na twitteru.

20:20
  • Syrští rebelové podporovaní tureckou armádou sedí na zádi pick-upu v hraničním...

    Syrští rebelové podporovaní tureckou armádou sedí na zádi pick-upu v hraničním městě Tal Abyad na severu Sýrie. (27. října 2019) / Autor: Khalil Ashawi Reuters

19:10

Oddíly syrských Kurdů YPG oznámily, že během jejich společné operace s americkými jednotkami byl na severu Sýrie zabit mluvčí Islámského státu abú Hasan Muhádžir.

Podle velitele SDF Mazlúma Abdího šlo o „pokračování předchozí operace“, během které přišel o život vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí. Muhádžir byl Bagdádího pravou rukou, dodal podle agentury Reuters Abdí.

18:43

Irák oznámil, že informace vedoucí k nalezení vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího poskytly Spojeným státům irácké zpravodajské služby. Podobně se vyjádřila i arabsko-kurdská koalice SDF.

16:30

SDF se přesouvají na nové pozice pryč od turecko-syrské hranice přes severovýchodní Sýrii v souladu s podmínkami rusko-turecké dohody, aby zastavily krveprolití a chránily obyvatele regionu před tureckými útoky,“ uvedla arabsko-kurdská koalice ve vyjádření. 

Koalice přitom naléhá na Rusko, aby zajistilo „konstruktivní dialogmezi kurdskými úřady v severovýchodní Sýrii a vládou syrského prezidenta Bašára Assada v Damašku.

16:02

Americký prezident Donald Trump potvrdil smrt vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádího. 

15:54

V Turecku přibývá útoků proti Kurdům, jejich pachatelé trestu uniknou

přečíst článek
15:53

Arabsko-kurdská koalice SDF oznámila, že se na základě rusko-turecké dohody o příměří stahuje z pohraničního pásma v severovýchodní Sýrii.

Načíst další