Online reportáž

Rusko-ukrajinský konflikt

Úderem 24. února 2022 vypukla v Evropě největší válka od porážky nacistického Německa. Rusko vpadlo na Ukrajinu, plány na bleskové obsazení Kyjeva však zkrachovaly. Portál iDNES.cz přináší aktuální dění v online reportáži.

dnes
6:19
EVROPA

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který v pondělí zveřejnil server Euractiv. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

ÚTERÝ 19. BŘEZNA

včera
20:20
DIPLOMACIE

Turecký prezident Erdogan telefonicky poblahopřál Putinovi ke znovuzvolení, nabídl mu zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla kancelář tureckého prezidenta.

včera
20:14
RUSKO

Putin neudržel emoce. Jásal na Rudém náměstí i s poraženými a zpíval hymnu

přečíst článek
včera
19:22
EU

Ministři zahraničí členských států EU dnes dosáhli politické shody na nových sankcích vůči Rusku v reakci na nedávnou smrt ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom po skončení jednání v Bruselu šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

včera
19:12
ČESKO

Očekávané, v ruské politice se nic nemění, reagoval Pavel na Putina

přečíst článek
včera
19:04
RUSKO

Asi polovina hlasů pro Putina byla podvržena, píše server Novaja gazeta Jevropa. Jde o rekordní falšování prezidentských voleb v Rusku, dodal.

včera
18:45
RUSKO
  • Ruský prezident Vladimir Putin slavil volební vítězství i 10. výročí připojení...

    Ruský prezident Vladimir Putin slavil volební vítězství i 10. výročí připojení Krymu. Na Rudé náměstí v Moskvě ho doprovázeli i poražení protivníci. (18. března 2024) / Autor: AP

včera
18:12
RUSKO

Podvrhli polovinu hlasů? Kreml žádal ráznou výhru, z Putina je asijský diktátor

přečíst článek
včera
18:10
ČESKO

Putinovo vítězství je podle prezidenta Petra Pavla očekávanou zprávou. Po volbách se podle něj nic nezmění, a pokud ano, tak k horšímu, řekl Blesku.

včera
18:09
RUSKO

Putin se po vítězství v prezidentských volbách setkal s Rusy na Rudém náměstí v Moskvě. Vyzdvihl anexi ukrajinských regionů, píše AFP.

včera
17:03
POMOC

Ukrajinský ministr poděkoval Česku za iniciativu na nákup munice. Aktivitu ČR zmínil ve své řeči i šéf americké diplomacie, uvedl šéf diplomacie Lipavský.

včera
16:53
RUSKO

Někdejší nejbohatší Rus, později neznámější vězeň ruského režimu a v současnosti opoziční politik v emigraci Michail Chodorkovskij dnes vyzval západní vlády, aby neuznávaly vítězství Vladimira Putina v prezidentských volbách. Informovala o tom agentura AFP.

včera
16:17
RUSKO

Ruští policisté v Petrohradu měli podezření, že jeden z voličů zneplatnil a vyfotografoval svůj volební lístek, a tak ho násilím vyhodili z volební místnosti.

včera
16:14
EU

Členské státy EU odsouhlasily navýšení Evropského mírového nástroje o pět miliard eur, které budou určeny na vojenskou pomoc pro Ukrajinu.

včera
14:53
RUSKO

Jediným způsobem jak ochránit ruské území před útoky z Ukrajiny, je vytvořit nárazníkovou zónu, díky níž by se dostalo mimo dostřel sousední země. Dnes to podle agentury TASS řekl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Kyjev to má za důkaz, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou bude eskalovat.

včera
14:02
ČESKO

Prezident Pavel povolil 20 Čechům bojovat na Ukrajině, 56 žádostí odmítl

přečíst článek
včera
11:52
ČESKO

Prezident Petr Pavel dosud povolil 20 Čechům vstup do ukrajinských ozbrojených sil, nevyhověl 56 žádostem, sdělila mluvčí Hradu.

včera
11:50
RUSKO

KOMENTÁŘ: Putin ztratil zbytky studu. Teď si půjde pro Charkov a Oděsu

přečíst článek
včera
11:45
ČESKO

Gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu napsal, že při ukrajinském ostřelování vesnice Nikolskoje ležící jižně od Belgorodu zemřeli dva lidé, jedním z nich byl 17letý mladík. Další čtyři osoby, včetně malé holčičky, utrpěly zranění. Střela podle Gladkova zasáhla obytný dům a záchranáři v jeho troskách pátrají po dalších možných obětech. Pohřešují se dvě ženy.