Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 5. 2019 15:40

Volby do Evropského parlamentu 2019

Ve 28 zemích se konaly volby do Evropského parlamentu. Jako první odvolili 23. května Nizozemci a Britové, Češi volili v pátek a v sobotu, poslední odvolili Italové.

6:49

Krajně pravicová strana Vlámský zájem (Vlaams Belang; VB) bude po volbách v Belgii třetí nejsilnější stranou v celostátním parlamentu. Polepšila si o 15 mandátů a obsadí celkem 18 křesel, zatímco ztráty si připsaly strany minulé koalice.

6:46

V italských volbách do EP vyhrála protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho. První průzkumy jí přisuzují 26 až 31 procent hlasů. Druhé místo podle průzkumů zřejmě získala levicová Demokratická strana, jež má mezi 20,5 až 25 procent hlasů. Koaličnímu partneru Ligy, protestnímu Hnutí pěti hvězd (M5S), průzkumy přisuzují 18,5 až 23 procent hlasů.

6:43


6:40

ImageText

Projekce rozložení sil v Evropském parlamentu

6:38

"Labouristé a konzervativci by si z téhle noci mohli vzít velké ponaučení, ale pochybuji, že to skutečně udělají," řekl médiím lídr Strany pro brexit a dlouholetý europoslanec Nigel Farage. "Pokud neopustíme Evropskou unii 31. října, pak se bude dnešní výsledek opakovat v parlamentních volbách," vzkázal dvěma hlavním politickým stranám.

6:37

Eurovolby v Británii budou zřejmě prvními zdejšími volbami na celostátní úrovni, v nichž obě hlavní politické strany skončí mimo první dvě příčky. Po rozdělení 64 ze 73 britských europoslaneckých mandátů jasně vede Strana pro brexit s 28 křesly, za ní jsou prounijní Liberální demokraté s 15. Vládní konzervativci a opoziční labouristé zřejmě zaznamenají ještě horší výsledky, než jim předpovídaly průzkumy.

6:35

Vládní strany neuspěly v Německu, Francii ani Británii, svých nejlepších výsledků naopak dosáhly vládní pravicoví nacionalisté v Itálii či Polsku.

6:35

V celoevropském měřítku ve volbách oslabily dvě hlavní politické frakce, které budou odkázány na spolupráci zejména s posílenými liberály. Volby s nejvyšší účastí za poslední dvě desetiletí přinesly vzestup ekologických a také nacionalistických či populistických stran.

6:32


6:29

Výsledek ČSSD, kterou volilo pouze 3,95 procenta lidí, podle politologa Kopečka ukazuje na to, že strana má obrovský problém. "Co volby, to porážka," řekl. Nemyslí si však, že by to mělo nějaký vliv na současnou vládní koalici ANO a ČSSD. "Rozbít kvůli výsledku eurovoleb současnou vládní koalici je nemožné, to by fakticky přiznali, že udělali špatné rozhodnutí, když k ní přistoupili," konstatoval Kopeček.

6:25

"Pro (předsedu ANO) Andreje Babiše bude výsledek zklamáním. Hnutí nedokázalo vzhledem k masivní kampani zmobilizovat své voliče," řekl politolog Daniel Kunštát z Vysoké školy Cevro Institut. Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně řadu voličů ANO kampaň strany ani nezajímala, zisk šesti europoslanců ale nevnímá pro stranu jako fiasko.

6:24

Podle politologů nejsou výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku překvapivé, pro vládní ČSSD jsou ale debaklem, řekli ČTK oslovení politologové.

6:21

ImageText

Zleva kandidátka Martina Dlabajová, premiér a předseda ANO Andrej Babiš a kandidátky Dita Charanzová a Radka Maxová si připíjejí ve volebním štábu na výsledky voleb do Evropského parlamentu.

6:17

Stabilní voličskou přízeň si udržely protiimigrační hnutí SPD Tomia Okamury i KDU-ČSL. Volby ukázaly, že se STAN vyplatila obnovená spolupráce s TOP 09. Vládu ANO a ČSSD výsledky evropských voleb pravděpodobně příliš neovlivní.

6:16

České eurovolby potvrdily dominanci hnutí ANO premiéra a miliardáře Andreje Babiše na české politické scéně. Zároveň ale ukázaly růst popularity nejsilnějších opozičních stran - ODS a Pirátů - a další propad obliby tradičních levicových stran ČSSD a KSČM.

0:58

ImageText

0:55

Vážení čtenáři, on-line přenos pro tuto chvíli končí. Přihlásíme se vám opět ráno, kdy Vám v on-line reportáži přineseme nejrychlejší ohlasy a další podrobnosti a zajímavosti k volbám do Evropského parlamentu. Dobrou noc a hodně štěstí.

0:47

ImageText

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš blahopřeje zvoleným kandidátům - Ditě Charanzové, Ondřeji Knotkovi a Radce Maxové.

0:44

Výsledky voleb do Evropského parlamentu v Česku nejsou překvapivé, pro vládní ČSSD jsou ale debaklem, myslí si politologové. Hnutí ANO, které vyšlo z eurovoleb jako vítěz, podle nich nedokázalo zúročit svou masivní kampaň a zmobilizovat všechny své voliče.

"Pro předsedu ANO Andreje Babiše bude výsledek zklamáním. Hnutí nedokázalo vzhledem k masivní kampani zmobilizovat své voliče," řekl politolog Daniel Kunštát z Vysoké školy Cevro Institut. Podle politologa Lubomíra Kopečka z Masarykovy univerzity v Brně řadu voličů ANO kampaň strany ani nezajímala, zisk šesti europoslanců ale nevnímá pro stranu jako fiasko.

Naopak výsledek ČSSD, kterou volilo pouze 3,95 procenta lidí, podle Kopečka ukazuje na to, že strana má obrovský problém. "Co volby, to porážka," řekl. Nemyslí si však, že by to mělo nějaký vliv na současnou vládní koalici ANO a ČSSD. "Rozbít kvůli výsledku eurovoleb současnou vládní koalici je nemožné, to by fakticky přiznali, že udělali špatné rozhodnutí, když k ní přistoupili," konstatoval Kopeček.

Podle Kunštáta současné volby u ČSSD potvrdily, že se strana potýká s malou disciplinovaností voličů a její politická pozice oslabuje. "Sociální demokracie bude mít o čem přemýšlet i ve vztahu k tomu, jakou zvolit strategii v nejbližších letech, aby se udržela v celostátní politice," doplnil Kunštát.

0:35

Věra Jourová je podle Babiše kandidátkou hnutí ANO na eurokomisařku za Česko. O nominaci se bude ještě vyjednávat ve vládě s koaliční ČSSD.