Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 5. 2019 15:40

Volby do Evropského parlamentu 2019

Ve 28 zemích se konaly volby do Evropského parlamentu. Jako první odvolili 23. května Nizozemci a Britové, Češi volili v pátek a v sobotu, poslední odvolili Italové.

9:33


9:29

Výsledky eurovoleb, v nichž ve Francii zvítězilo krajně pravicové Národní sdružení (RN) Marine Le Penové o 0,9 procentního bodu nad koalicí Obroda prezidenta Emmanuela Macrona, jsou pro vládu zklamáním. Řekla to mluvčí kabinetu. Demise premiéra Édouarda Philippea se ale podle ní nechystá.

9:21

Podle komentářů zveřejněných na českých serverech neukázaly výsledky voleb velké posuny v názorech Čechů, nuance ale rozpoznatelné jsou. Vítězství ANO nebylo podle nich tak výrazné, jak si premiér Andrej Babiš představoval, a ČSSD pod vedením Jana Hamáčka stále nedokázala najít volební dno, od nějž by se mohla odrazit.

9:22
9:21

ImageText

Nová britská protiunijní Strana pro brexit, která podle předběžných výsledků zvítězila ve Spojeném království, se chce vzhledem ke svému výsledku podílet na brexitových vyjednáváních s EU. Řekl to šéf strany Nigel Farage.

9:12

Obec Vřesová na Sokolovsku s 313 voliči v seznamu se často objevuje na konci pořadí volební účasti. Ani letos nezklamala a účast 8,63 procenta je opět nejnižší v Karlovarském kraji.

9:10
9:07

Volební účast mezi francouzskými vězni dosáhla rekordních 89,42 procenta. Vězni mohli poprvé volit korespondenčně, napsal deník Le Figaro. V trestnicích zvítězilo krajně pravicové Národní sdružení (dříve Národní fronta).

9:02

Procentuálně nejhorší výsledek z obcí nad 5000 voličů zaznamenalo vítězné ANO v Černošicích u Prahy (9,71 procenta), kde se nejméně dařilo také SPD (4,22 procenta), KSČM (2,24 procenta) a ČSSD (1,63 procenta). V hlavním městě obdrželo vládní hnutí pouze 13,35 procenta hlasů; nejhůře dopadlo v Praze 1, kde obdrželo 7,21 procenta hlasů.

8:53

Německé vládní strany v eurovolbách výrazně oslabily. CDU/CSU získala 28,9 procenta hlasů, socialisté jen 15,8 procenta. Uspěli Zelení s 20,5 procenta.

8:48

Na politické mapě Slovenska dochází k zásadní změně, píše tamní tisk k úspěchu proevropské koalice a ke ztrátám vládní strany Směr-SD v eurovolbách.

8:43


8:37
8:36

Statistici měli data o hlasování v evropských volbách na serverech od sobotního večera. Byla zašifrovaná a šifrovací klíče byly rozděleny mezi několik lidí. Finální výpočet rozdělení mandátů provedli až v neděli večer, řekl novinářům předseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Marek Rojíček.

8:32

V italských volbách do EP vyhrála protiimigrační Liga vicepremiéra Mattea Salviniho.

8:24

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského vyhrála volby do Evropského parlamentu. Podle výsledků, které zveřejnila státní volební komise po sečtení téměř 96 procent hlasů, konzervativní a nacionalistická formace získala 46,01 procenta hlasů, zatímco opoziční Evropská koalice 37,9 procenta.

8:21

Největší obcí, kde kandidující parlamentní uskupení nezískalo žádné hlasy, byl Jiříkov na Bruntálsku v případě ANO, Vysoké Pole na Zlínsku v případě ODS, Srby na Domažlicku v případě Pirátů, Horní Štěpánov na Prostějovsku v případě koalice STAN a TOP 09, Radonice na Chomutovsku v případě KDU-ČSL, Suchohrdly u Miroslavi na Znojemsku v případě SPD, Ostrov na Orlickoústecku v případě KSČM a Braňany na Mostecku v případě ČSSD.

8:15

Stát zaplatí volebním uskupením za hlasy voličů celkem zhruba 65,8 milionu korun. Nárok na ně bude mít deset seskupení, protože získaly nejméně jedno procento hlasů. Vedle sněmovních budou mít nárok na příspěvek hnutí Hlas a ANO, vytrollíme europarlament.

8:10

ImageText

Lídr hnutí Hlas Pavel Telička s manželkou Evou.

8:09

Končící europoslanec Pavel Telička ocenil, že jeho hnutí Hlas se ve volbách stalo nejúspěšnější mimoparlamentní stranou. Novinářům řekl, že čekal víc než 2,38 procenta hlasů, výsledek je ale nutné přijmout i vzhledem k tomu, že hnutí vzniklo teprve před třemi měsíci.