Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 1. 2021 6:11

Inaugurace prezidenta Joea Bidena

Demokratický kandidát Joe Biden vyhrál podzimní volby a byl zvolen 46. americkým prezidentem. Úřad převezme od republikána Donalda Trumpa, který v Bílém domě seděl poslední čtyři roky. Inauguraci vám přineseme v online reportáži.

23:55

Vážení čtenáři, online reportáž ze dne inaugurace nového amerického prezidenta Joea Bidena tímto končí. Děkujeme vám za pozornost.

23:49

„Budeme bojovat s klimatickými změnami tak, jak jsme s nimi dosud nebojovali,“ prohlásil Biden v Oválné pracovně Bílého domu. Okamžitý návrat k pařížské dohodě byl jedním z jeho stěžejních předvolebních slibů.

23:34

Mezi další exekutivní nařízení, která Biden přijal, patří návrat do Světové zdravotnické organizace nebo ukončení zákazu cest do USA pro cestující z řady převážně muslimských zemí a pozastavení výstavby zdi na hranicích s Mexikem.

23:32

Prvním nařízením, které Biden podepsal, byla povinnost nošení roušek na veřejném prostranství. Druhým zrušení povolení výstavby ropovodu Keystone. Biden se dnes chystá podepsat dohromady 17 exekutivních příkazů. 

23:28

„Prezident napsal velmi šlechetný dopis,“ řekl Biden o vzkazu, který mu nechal Donald Trump v Bílem domě. „Jelikož je to soukromé, nebudu o tom mluvit, dokud si nepromluvím s ním. Ale bylo to šlechetné,“ zopakoval Biden. 

23:25

Biden nařídil návrat USA k pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Zemi z dohody vyvedl bývalý prezident Trump, považoval ji za ekonomicky nevýhodnou.

22:53

Kamala Harrisová se vrátila zpět do budovy Kapitolu, aby zde složila přísahu třem novým demokratickým senátorům. Jsou to Raphael Warnock a Jon Ossoff ze státu Georgie a Alex Padilla z Kalifornie. 

22:41

Biden se ujal úřadu. Zvrátil Trumpovy kroky v otázkách migrace či klimatu

přečíst článek
22:17

Joe Biden i viceprezidentka Kamala Harrisová se na svou dnešní inauguraci oblékli do oděvů od amerických návrhářů. Mnohé z přítomných žen ladily své oblečení do fialových tónů, Harrisová měla šaty nachové barvy a odstínem jim odpovídal i svrchní kabát. Navrhl je newyorský tvůrce Christopher John Rogers. K večernímu programu má Harrisová připraveny šaty od Sergia Hudsona. 

  • Kamala Harrisová skládá slib do rukou členky Nejvyššího soudu Sonii...

    Kamala Harrisová skládá slib do rukou členky Nejvyššího soudu Sonii Sotomayorové. (20. ledna 2021) / Autor: AP

  • Rouška se během minulého roku stala novým módním doplňkem a výzvou. Nová první...

    Rouška se během minulého roku stala novým módním doplňkem a výzvou. Nová první dáma USA (respektive její stylista), si s ní poradila skvěle. Rouška ladí s kabátem a zároveň nepřitahuje nechtěnou pozornost. Pochvalu zaslouží i kožené rukavice, sladěné s klopami. Biden oproti tomu mohl zvolit jiný odstín kravaty a trochu ji narovnat. / Autor: Reuters

  • Manželé Bidenovi se zařadili mezi jedny z nejlépe oblečených prezidentských...

    Manželé Bidenovi se rozhodně zařadili mezi jedny z nejlépe oblečených prezidentských párů. Monochromatické kombinace se již nějakou dobu drží mezi žhavými trendy současnosti. / Autor: AP

21:55

Joe Biden poprvé vstoupil do Bílého domu jako prezident Spojených států.

  • Prezident Joe Biden a první dáma Jill dorazili k Bílému domu. (20. ledna 2021)

    Prezident Joe Biden a první dáma Jill dorazili k Bílému domu. (20. ledna 2021) / Autor: AP

21:54

Ačkoli Donald Trump skončil ve funkci amerického prezidenta, i nadále bude mít nadále k dispozici řadu benefitů. Mimo jiné roční penzi ve výši téměř pěti milionů korun nebo příspěvek na cestování pro sebe a manželku Melanii. O nic z toho ho nemůže ochudit ani případné schválení impeachmentu, o některé z výhod ho však může připravit Kongres.

Ochranka i milion dolarů na cesty. Trumpovi nevezme výhody ani impeachment

přečíst článek
21:48

Joe Biden jde tak, jak je tomu zvykem, posledních pár metrů k Bílému domu pěšky. Doprovází ho první dáma Jill Bidenová a jejich rodina. 

  • Prezident Joe Biden s manželkou Jill a dcerou Ashley na cestě do Bílého domu....

    Prezident Joe Biden s manželkou Jill a dcerou Ashley na cestě do Bílého domu. (20. ledna 2021) / Autor: AP

21:41

Senátor Bernie Sanders na sebe při inauguraci upoutal pozornost, díky jeho netradičnímu oblečení, které zvolil pro tuto slavnostní událost. Senátor CBS News vysvětlil svůj výběr outfitu slovy: „Víte, my ve Vermontu víme něco o tom, když je chladno. Nezajímá nás tolik dobrá móda. Chceme raději zůstat v teple,“ vysvětlil senátor. 

  • Senátor Bernie Sanders dorazil na inauguraci nově zvoleného prezidenta USA Joea...

    Senátor Bernie Sanders dorazil na inauguraci nově zvoleného prezidenta USA Joea Bidena. (20. ledna 2021) / Autor: Profimedia.cz

21:29

Joe Biden zanedlouho vstoupí do Bílého domu poprvé jako americký prezident. Inaugurační průvod, který míří právě k Bílému domu, je letos kvůli pandemii výrazně omezený. 

21:21

V západním křídle Bílého domu už visí nové fotky prezidenta Joea Bidena a první dámy Jill.

21:11

Prezidentu Bidenovi pogratulovala řada světových politiků. Mezi těmi, kdo vyjádřil potěšení nad dnešním uvedením Joea Bidena do funkce amerického prezidenta, byli britský premiér Boris Johnson, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, předseda české vlády Andrej Babiš nebo papež František.

20:52

Nový prezident USA společně s viceprezidentkou položili věnec na Hrob neznámého vojína. U ceremoniálu uctění památky je doprovodili bývalí prezidenti Barack Obama, Bill Clinton a George W. Bush s bývalými prvními dámami. 

  • Prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová při kladení věnců k...

    Prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová při kladení věnců k památníku neznámého vojína na Arlingtonském národním hřbitově ve Virginii. (20. ledna 2021) / Autor: AP

20:39

Joe Biden s Kamalou Harrisovou dorazili na Arlingtonský národní hřbitov, kde položí věnec na Hrob neznámého vojína. 

20:27

Po tom, co Biden oficiálně převzal Bílý dům, se začaly měnit i stránky Bílého domu. Zpět se na stránkách objevila španělská verze webu, kterou Donald Trump stáhnul. Zpátky je také vlákno o klimatických změnách. Trumpova administrativa předtím z federálních stránek odstraňovala veškeré zmíňky o klimatických změnách.

20:20

Nový prezident Spojených států Joe Biden obdržel krátce po svém slavnostním uvedení do úřadu dary od stranických vůdců obou komor Kongresu. Společně se svou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou vykonal také tradiční přehlídku ozbrojených sil, která je symbolem jeho nové role vrchní velitele nejmocnější světové armády.