Čína oslavuje 1000 dnů do pekingské zimní olympiády.

Čína oslavuje 1000 dnů do pekingské zimní olympiády. | foto: Profimedia.cz

Austrálie jde cestou USA, na OH nepošle politiky. Británie vyčkává

  • 91
Británie zvažuje bojkot pekingských ZOH v příštím roce s omezením přítomnosti představitelů vlády. Uvedl to ve středu deník The Telegraph. Úplný diplomatický bojkot olympiády v úterý oznámila Austrálie, která se tak přidala ke Spojeným státům.

Peking ve středu reagoval prohlášením, že absence australských politických představitelů na hrách nikomu vadit nebude.

Británie podle britského listu zvažuje schválení omezené přítomnosti vládních představitelů na ZOH v Pekingu. Úplný zákaz ministerské a diplomatické reprezentace je nadále možné.

Mluvčí premiéra Borise Johnsona ještě v úterý uvedla, že Británie ještě nerozhodla o tom, zda zástupce vlády na zimní olympiádu vyšle. The Telegraph napsal, že jednou ze zvažovaných možností je nevyslat na hry ministry, ale britská velvyslankyně v Británii Caroline Wilsonová by se zúčastnila.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v pondělí oznámila, že na olympiádu do Číny v únoru nepojedou žádní představitelé vlády USA. Bílý dům rozhodnutí odůvodnil porušováním lidských práv v Číně, mimo jiné v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Čína ve středu rozhodnutí ostře zkritizovala a pohrozila rezolutními protiopatřeními, které však blíže nespecifikovala.

K podobnému kroku jako USA přistoupila Austrálie. „Austrálie neustoupí z pevného postoje, který zaujala v zájmu obrany svých zájmů, zjevně není překvapením, že na tyto hry nevyšleme australské představitele,“ prohlásil australský premiér Scott Morrison. Poukázal na to, že Čína odmítla pokusy jeho vlády o diskusi o údajném porušování lidských práv v Sin-ťiangu a dalších různých znepokojivých záležitostech.

Šéfka Sněmovny je pro politický bojkot olympiády v Číně kvůli porušování práv

„Je to všem úplně jedno, jestli přijedou, nebo ne,“ reagoval ve středu podle agentury AFP mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin na australské vyjádření. „Jejich politika pro politiku a jejich rozmary nebudou mít na úspěch olympijských her nejmenší vliv,“ zdůraznil mluvčí. Vztahy Austrálie a Číny jsou napjaté například kvůli tomu, že Canberra neumožnila v roce 2018 čínské telekomunikační společnosti Huawei podílet se na výstavbě bezdrátové sítě 5G a usilovala o nezávislé prošetření původu viru způsobujícího onemocnění covid-19. Peking reagoval zvýšením cel na dovoz z Austrálie, mimo jiné na víno a ječmen.

Francie v úterý uvedla, že chce koordinovat rozhodnutí o možném diplomatickém bojkotu zimních olympijských her v Pekingu s ostatními státy Evropské unie. Itálie se k diplomatickému bojkotu připojit nehodlá a například Nizozemsko se zatím nerozhodlo.

Olympiáda se má konat od 4. do 20. února, ale vzhledem k čínským omezením pro vstup cizinců na své území kvůli šíření nemoci covid-19 se očekává, že do Pekingu přijede jen málo světových politiků. Významnou výjimkou má být ruský prezident Vladimir Putin, který už přijal pozvání svého čínského protějšku Si Ťin-pchinga.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video