Rabování v obchodě ve východolondýnské čtvrti Hackney (9. srpna 2011)

Rabování v obchodě ve východolondýnské čtvrti Hackney (9. srpna 2011) | foto: Reuters

Olympijská ambasadorka v Londýně s potěchou rabovala, udali ji rodiče

  • 406
Britská média stále přicházejí s podrobnostmi o lidech, kteří rabovali při londýnských nepokojích. Byla mezi nimi i osmnáctiletá Chelsea Ivesová, která byla vybrána k vítání návštěvníků londýnské olympiády. Ve vězení skončil také student, který měl cestou domů žízeň a vzal si z obchodu vodu.

Podle sociologů se rabující mládež rekrutuje z chudých oblastí s vysokou nezaměstnaností (více čtěte zde).

Premiér David Cameron také prohlásil, že za násilím jsou gangy. Není to tak ale vždy. Za mřížemi skončila třeba i dcera milionářů.

Nepokojů se účastnila i Chelsea Ivesová, jedna z "olympijských velvyslankyň". Podle deníku The Daily Telegraph házela cihly na policejní auto ve čtvrti Enfield a byla prý první, kdo začal rozbíjet výlohu obchodu s mobily. Osmnáctiletá dívka se navíc podle prokurátorky chlubila tím, že "to byl nejlepší den v jejím životě".

Při jejím počínání ji však zachytily kamery a na záznamu ji poznali rodiče. A i když si její matka je vědoma toho, že jí Chelsea nepoděkuje, musela ji prý udat. "Nemohla jsem tomu uvěřit. Několik minut jsme nevěděli, co máme dělat, ale pak jsme si řekli, co by udělali normální, poctiví rodiče?" uvedla pro britský deník.

"Jak bychom tu mohli sedět, koukat na to a říkat, že je to v pořádku? Viděli jsme přeci, jak lidé přicházejí o domovy a podnikání," dodala Adrienne Ivesová.

Půl roku vězení kvůli ukradené vodě

Za mřížemi skončil i 23letý Nicolas Robinson, který se přitom nepokojů ani neúčastnil. Když se ale ve čtvrtek vracel od přítelkyně domů, měl žízeň. Když procházel kolem vyrabovaného supermarketu Lidl, neodolal pokušení a vzal si lahev vody za 3,5 libry. Viděla ho při tom však policie, a i když lahev okamžitě odhodil a dal se na útěk, byl zatčen.

U soudu prohlásil, že se "nechal unést okamžikem" a "šíleně se stydí". Dosud nespáchal žádný přestupek, čin přiznal a zpytoval svědomí. Soudce ale uvedl, že to, že se vše stalo na pozadí nepokojů, je přitěžující okolnost a že mladík půjde do vězení na šest měsíců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue