Profesionální společnice Nasťa Rybka na jednom ze svých snímků na Instagramu.

Profesionální společnice Nasťa Rybka na jednom ze svých snímků na Instagramu. | foto: instagram.com/nastya_rybka.ru

Ruský cenzor hrozí blokováním sociálních sítí kvůli aféře prominentů

  • 117
Rusům hrozí, že se brzy nedostanou na sítě YouTube a Instagram. A to kvůli skandálu oligarchy Olega Děripasky a vicepremiéra Sergeje Prichoďka. Cenzoři totiž hrozí zablokováním služeb, pokud provozovatelé neodstraní inkriminující materiály, na nichž se oba prominenti veselí na jachtě s prostitutkami, píše ruský list Vedomosti.

Šíření kompromitujících obrázků a videí ruský soud v pátek zakázal a dal správcům obou sítí, společnostem Google a Facebook, čas do středy, aby dokumentaci odstranily. Pokud tak neučiní, ruský cenzurní orgán Rozkomnadzor příslušné stránky zablokuje.

Ne všichni ruští poskytovatelé přístupu k internetu však dokážou cíleně uzavřít přístup k jednotlivým stránkám, a tak by podle Vedomostí museli zablokovat celé sítě. Ještě v pondělí kompromitující materiál odstraněn nebyl.

Na chování Děripasky a hlavně Prichoďka upozornil ruský opoziční politik Alexej Navalnyj. Tvrdí, že oligarcha napojený na Kreml Prichoďka zkorumpoval, když ho svým letadlem dopravil do Norska a hostil ho na své jachtě, kde mu rovněž zajistil eskortní služby. 

Navalnyj částečně vycházel ze svědectví běloruské prostitutky Anastasiji Vašukevičové, která poskytuje služby pod jménem Nasťa Rybka. Vašukevičová o svých zážitcích na Děripaskově jachtě dokonce napsala knihu.

Kreml zatím mlčí

Navalného výbušnou informaci o Děripaskovi a Prichoďkovi na síti YouTube viděly už téměř čtyři miliony lidí. Děripaska Navalného i Vašukevičovou zažaloval za porušení zákona o ochraně soukromí.

Kreml zatím skandál nekomentoval. Podle Navalného patří Prichoďko k nejmocnějším kremelským politikům, jako vicepremiér má na starosti administrativní chod celé vlády. Jeho specialitou je zahraniční politika, kde má podle Navalného větší slovo než ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Děripaska, zvaný „hliníkový král“, přišel k pohádkovému majetku po rozpadu Sovětského svazu. Jeho jméno se objevuje v souvislosti s bývalým šéfem volební kampaně Donalda Trumpa Paulem Manafortem, obviněným během pátrání po údajném vlivu Ruska na prezidentské volby v USA.

Podívejte se na video Alexeje Navalného o společné dovolené Sergeje Prichoďka a Olega Děripasky:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video