Do boje s ohnivým živlem nasadily kalifornské úřady v 400 hasičských vozů (1.9.2009)

Do boje s ohnivým živlem nasadily kalifornské úřady v 400 hasičských vozů (1.9.2009) | foto: AP

Oheň ošlehává předměstí Los Angeles, hasiči chrání domy zábranami

  • 5
Kalifornští hasiči bojují s ohnivým živlem všemi způsoby. Třicet kilometrů od Los Angeles nyní s pomocí padesátky buldozerů vytvářejí zátarasy. Jejich úkolem je ochránit domy. Plameny se nedaří dostat pod kontrolu už skoro týden. Boj s požárem hasičům znesnadňuje sucho a lidé, kteří odmítají evakuaci.

Protiohňovou bariéru staví hasiči na svazích pohoří San Gabriel, jež se nachází více než třicet kilometrů severně od Los Angeles. Snaží se ovládnout neukočírovatelný oheň, se kterým marně bojují skoro týden.

Třináct helikoptér a osm vodních tankerů nepřetržitě spouští vodu na hořící stromy a keře, zatímco padesátka buldozerů a čtyři sta hasičských vozů pracují na zátarasech, které by nekontrolovatelný oheň zastavily.

Úřady ještě nemají přesné informace o škodách, které živel v Kalifornii napáchal. Záchranáři sdělili, že s plameny, jež pohltily na sedmdesát domů, bojuje 3 670 hasičů a stovky dobrovolných záchranářů.

Boj s lesním požárem v kalifornii znesnadňuje velké suchu (1.9.2009)

Boj s lesním požárem v Kalifornii znesnadňuje velké suchu (1. 9. 2009)

"Je to hodně nebezpečný oheň," přiznává Mike Dietrich, velitel amerických lesních služeb, a dodává, že může trvat až dva týdny, než lesní požár hasiči úplně zlikvidují.

Ačkoli nad zemí nefouká silný vítr, který kalifornské lesní požáry tradičně zhoršuje, plameny se šíří velkou rychlostí kvůli ohromnému suchu, jež oblast postihlo.

Když vám řeknou běžte, tak prostě běžte

Ohnivý živel si zatím vyžádal dva lidské životy, v neděli zemřeli při záchranných pracích dva hasiči, s nimiž se převrátilo auto a zřítilo se z osm set metrů vysokého srázu. - čtěte zde

Oheň stojí za zraněním dalších dvanácti lidí, patří mezi ně i ti, kteří odmítli uposlechnout výzvu k evakuaci. Úřady k opuštění domova vyzvaly deset tisíc domácností, hodně lidí ale nechce opustit svůj majetek i za cenu života. Některé se ale přesvědčit podaří.

"Rozhodli jsme se odejít," citoval Franka Bagheriho z kalifornské La Caňada Flintridge deník The New York Times. "Zastavil jsem hasiče, kteří projížděli naší ulicí, a zeptal se, jestli k nám oheň míří, nebo jestli to je O. K. a můžeme zůstat. Hasič se na mě podíval a řekl: ´Nechce tady zůstat a skončit v pasti, že ne?´ A ta věta - zůstat tady a skončit v pasti - ta mě nakopla. Změnil jsem názor a rozhodl, že půjdeme," vysvětlil své pohnutky k evakuaci osmačtyřicetiletý Bagheri.

Lisa Avilová z kalifornského Auburnu přišla kvůli ohni o všechno (1.9.2009)

Lisa Avilová z kalifornského Auburnu přišla kvůli ohni o všechno (1. 9. 2009)

Přesto si hasiči stěžují na lidi, kteří evakuaci odmítají. Stěžuje jim to práci, musí se vracet pro ty, kteří si neuvědomili, že s tak rozsáhlým ohněm sami nic nezmohou.

"Na návraty vynakládáme zdroje, které by se mohly použít jinde," říká mluvčí policejního oddělení v okrese Los Angeles Steve Whitmore. "Když vám řeknou běžte, tak prostě běžte," nabádá neukázněné občany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue