USA nasadí do akce přes sedmnáct tisíc mužů.

USA nasadí do akce přes sedmnáct tisíc mužů. | foto: Reuters

Ofenziva v Bagdádu může být pro Irák poslední šancí

  • 442
Hranice s Íránem a Sýrii budou zavřené. Úřady prodlouží noční zákaz vycházení. A skoro třicet tisíc mužů vyrazí do ulic Bagdádu, aby definitivně rozdrtili povstalecké milice. To jsou základní obrysy velké ofenzivy, do níž se pouštějí američtí a iráčtí vojáci. Možná je to poslední šance.

Když akce neuspěje, Spojené státy se nejspíš budou chtít z Iráku rychle stáhnout, tvrdí mezinárodní experti. Sýrii a Íránu by tak zůstalo volné pole působnosti.

Krvavé týdny
Sektářské násilí zabíjí v Iráku každý den desítky lidí. Situace je katastrofální, což už více méně přiznal i americký prezident Bush.

Ten 10. ledna přišel s novým plánem, jak neudržitelnou situaci zvládnout: pošleme do Iráku dalších dvacet tisíc vojáků, ti pomohou stávajícím 130 tisícům mužů rychle sjednat pořádek, a pak se můžeme stáhnout. - více zde

George Bush

Týdny, které po tomto prohlášení následovaly, však patřily k nejkrvavějším od začátku americké invaze v březnu 2003...

Deset zón, tisíce mužů
Většina násilností se odehrává v Bagdádu. Američané se proto s Iráčany dohodli, že metropole bude v rámci ofenzivy rozdělena na deset zón. Do každé z nich vtrhnou tisíce mužů a půjdou po ozbrojených skupinách, které v ulicích vládnou.

K tomu ještě úřady v nejbližších dnech zavřou na 72 hodin hranici se Sýrií a Íránem, tedy zeměmi, z nichž do Iráku putují zbraně a munice. Noční zákaz vycházení se prodlouží, bude platit od osmi večer do šesti ráno.

Bývalý americký zajatec
Celé akci velí Abbúd Džambár, doposud relativně neznámý irácký generál. Bojoval za irácko-íránské války, během konfliktu v Zálivu byl brigádním generálem u námořnictva. Tehdy ho na kuvajtském ostrově Fialaka zajali Američané. Když byl propuštěn, Saddám ho vyznamenal za statečnost.

Právě Džambár vystoupil v úterý v podvečer našeho času v irácké televizi, aby krajanům ozřejmil detaily velké ofenzivy, do níž Irák nasadí deset tisíc mužů a USA přes sedmnáct tisíc.

Mezi obyvateli metropole panují ohledně akce rozporuplné pocity. Zatímco někteří pořád věří, že ofenziva má reálnou šanci na úspěch a oni si díky ní konečně oddechnou, najde se i velké procento těch, kteří už ztratili naději. Je to pořád horší a horší, říkají. Každé ráno se musejí budit s pocitem, že se třeba nedočkají večera.

Další sebevražedný atentát v Iráku byl namířený proti policistům.

Pokud jde o americké vojáky, ti jsou spíš skeptičtí. Tvrdí, že ilegální milice jsou už tak moc propojené s iráckými úřady i bezpečnostními složkami, že v podstatě není možné je podobnou akcí porazit.

USA: Sadr se bojí a utekl
V souvislosti s Džambárovým projevem oznámila Bushova administrativa, že radikální šíitský duchovní Muktada Sadr před dvěma až třemi týdny ve strachu o vlastní bezpečnost opustil Irák a přesídlil do Íránu. Sadrovy jednotky, známé pod názvem Mahdího armáda, patří v Bagdádu k nejvýraznějším.

Zprávu později potvrdil i americký armádní mluvčí v Iráku. Sami Iráčané to odmítají, prý jde o fámu. Ale pokud Sadr do Íránu opravdu odjel, není to zdaleka poprvé, upozorňuje CNN. V posledních letech tam byl na mnoha oficiálních i soukromých návštěvách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video