Sojuz 2.1a před historicky prvním startem z nového kosmodromu Vostočnyj.

Sojuz 2.1a před historicky prvním startem z nového kosmodromu Vostočnyj. | foto: Roskosmos

Trest kvůli stavbě ruského kosmodromu. Manažer jde za korupci do vězení

  • 23
Ruský soud poslal do vězení manažera, který se podílel na stavbě kosmodromu Vostočnyj. Nejedná se ale o trest za zpoždění startu rakety, po němž prezident Vladimir Putin označil šéfy kosmického programu za lajdáky, ale za korupci, která stavbu provázela.

Generální ředitel stavební firmy Igor Něstěrenko byl odsouzen za zpronevěru 104,5 milionů rublů na tři a čtvrt roku.

Něstěrenko je hlavou ruské Tichomořské stavební společnosti (TMK). Firma byla jedním ze subdodavatelů na stavbě kosmodromu a nyní je v konkurzu. Podle ruského serveru Kommersant se Něstěrenko k podvodům přiznal a vysloužil si tři roky a tři měsíce vězení.

Podle soudu se Něstěrenko jako generální ředitel firmy podílel na podvodném systému řízeném předsedou představenstva, Sergejem Judinem. Judin bude souzen později, ale vyšetřovatelům se již také přiznal. Spolu s TMK jsou vyšetřovány i další firmy kvůli podezřelým transakcím ve Vostočném.

Loni desítky stavebních dělníků ve Vostočném začaly stávkovat kvůli nevyplaceným mzdám, kvůli čemuž je Něstěrenko také vyšetřován.

Něsterenkovi byl zabaven majetek v hodnotě 60 milionů rublů, kolegovi Judinovi úřady zabavily majetek dokonce ve výši 100 milionů. Server Moscow Times uvedl, že podle auditu byly náklady na kosmodrom nadhodnocené o 20 procent.

Už dříve prezident Vladimir Putin avizoval, že někteří lidé zapojení do projektu kosmodromu mohou skončit ve vězení. „Pokud se jejich vina prokáže, vymění své teplé postele za vězeňské kavalce,“ komentoval podle BBC zatčení čtyř lidí podílejících se stavbě na kosmodromu.

Nový kosmodrom v Rusku chtěl Putin vybudovat, protože po rozpadu Sovětského svazu se ocitl Bajkonur mimo Rusko. Rusové kazašský kosmodrom ale chtějí nadále využívat do roku 2023. Do té doby by měl být Vostočnyj již zcela připravený.

Kvůli o den zpožděnému startu první rakety si si vysloužily tresty odpovědní lidé. Důtku od ruského prezidenta dostal vicepremiér Dmitrij Rogozin, který ve vládě za kosmonautiku odpovídá a také šéf kosmické agentury Roskosmos Igor Komarov (více čtěte zde).

28. dubna 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video