Lovci s magnetem tvrdí, že čistí přírodu. Často nežádoucí odpad vytvářejí

  • 71
Lov s magnetem neboli takzvaný magnet fishing se stal během pandemie fenoménem jak v USA, tak i v Evropě. Nadšenci vytahují z vodních ploch a toků pomocí magnetu kovy a tvrdí, že čistí přírodu. Úřady ale mají často odlišný názor. Podle nich naopak životnímu prostředí škodí tím, že další odpad generují. Státy nyní přijímají opatření, aby magnet fishing probíhal podle pravidel o likvidaci odpadu.

Constantin Chiteala z Berlína na začátku pandemie přemýšlel, jak zahnat nudu. S několika přáteli proto vyrazil k nedalekému jezeru, přivázal k lanu magnet v přepočtu za 120 korun, hodil ho do vody a vytáhl kolo. Od té doby je na lovu předmětů z vody na magnet závislý, píše list The Wall Street Journal.

„Zažíváme při tom malé dobrodružství,“ říká 34letý Chiteala, „a taky děláme něco pro životní prostředí.“ Lov s magnetem či magnetový lov, který je asi nejznámější pod původním anglickým označením „magnet fishing“, zahrnuje používání silných magnetů k vytahování kovů z vodních ploch a v Evropě se těší obrovské oblibě.

Mimo jiné i díky videím, která nadšenci zveřejňují na portálu YouTube, se z této pandemické zábavy stalo hotové šílenství, které s sebou přineslo nový problém: co dělat se vším odpadem, který magnetičtí lovci najdou?

Lovci s magnety tvrdí, že jejich záliba je výhodná pro obě strany. Oni se baví objevováním toho, co se skrývá pod hladinou, a zároveň čistí životní prostředí tím, že odstraňují z vodních toků odpadky.

Ve Spojených státech, kde se lov pomocí magnetů také rozmáhá, se tato zábava do značné míry toleruje. V Evropě, kde nadšenci občas vytahují z vody nevybuchlou munici z druhé světové války, je ale podle místních úředníků lov pomocí magnetů často nelegální, potenciálně nebezpečný, ohrožuje archeologická naleziště a je zdrojem odpadků.

Vytváření odpadu

Ve Skotsku uzavřeli úředníci koncem loňského roku dohodu o zpřístupnění edinburských kanálů pro lov pomocí magnetů. Ovšem s přísnými pravidly o bezpečnosti a likvidaci odpadu. Ostatní britské vodní toky jsou stále pro „magnetické rybáře“ oficiálně nepřístupné, i když mnohé z nich zůstávají oblíbenými místy pro tuto zábavu.

V Berlíně toto nové hobby znepříjemňuje život městskému odboru životního prostředí. Jeho úkolem je udržovat čisté vodní toky, neboť mnoho lovců s magnety si to, co najdou, neodvezou domů. Namísto toho nechávají nálezy navršené na chodníku vedle mostů, kde pak na zemi zůstávají charakteristické rezavé skvrny.

Na prutech mají místo háčku magnety. Z vody se dá vylovit munice i kolo

„Lidé, kteří vytahují odpadky z řeky, ale nezlikvidují je, jen přidělávají práci městským službám,“ říká Doron Wohlfeld z berlínského odboru životního prostředí. „Dělají totéž co lidé, kteří na chodnících nechávají krabice od pizzy, plechovky a láhve... nebo ti, kteří z nudy házejí do řeky dopravní značky.“

Ve skutečnosti je úklid po řádění magnetických rybářů podstatně náročnější než úklid po nepořádných návštěvnících a chodcích. Kov vytažený z vody je totiž obalený silnou vrstvou slizu a při manipulaci s ním jsou nutností rukavice. Často je úlovek tak zrezivělý, že se i tak pevný kus kovu, jakým bývaly například kleště, rozpadne, jakmile se ho někdo dotkne. Nálezy navíc mohou být těžké nebo příliš velké na to, aby se vešly do auta.

Když Constantin Chiteala a jeho přátelé začali loni v květnu lovit na magnety poté, co tuhle novou aktivitu viděli na YouTube, snažili se po sobě uklízet. Kola, která našli, například odváželi ke kamarádovi domů. Ovšem ve chvíli, kdy se mu jich na balkoně nahromadilo půl tuctu, začala si jeho přítelkyně stěžovat, že vše páchne po bahnu.

Mladíci vytáhli magnetem granát z Labe v centru Hradce Králové

Z vody vylovili také vyhozené nákupní vozíky, které se snažili vrátit do obchodů, ale žádný o ně neměl zájem. Pokusili se tedy nalezené kovy odvézt do sběru, ale výprava jim trvala celé hodiny, zisk byl mizivý a převážila ho špína, která zůstala v autě. „Bylo s tím až moc starostí na to, aby se to vyplatilo,“ říká Berlíňan Chiteala.

Nyní volají policii pokaždé, když z vody vytáhnou něco ošemetného, jako je trezor nebo zbraň. V ostatních případech zavolají na úřady a oznámí jim, kde se hromadí odpad, aby tam mohly poslat nákladní automobil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video