ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr TopičMAFRA

Chcete dostat západní vakcínu? Ruské cestovky nabízejí zájezdy za očkováním

  • 53
Ruské cestovní kanceláře nabízejí zájezdy do zahraničí Rusům, kteří se chtějí nechat očkovat zahraničními vakcínami proti covidu-19. Frustruje je totiž skutečnost, že očkování ruskými vakcínami v cizině neuznávají. Zájezdy zahrnují tři noci v hotelu i snídani. Pokud chce zákazník vakcíny dvě, musí s kanceláří vyjet znovu.

Moskva nepovolila, aby se v Rusku používaly zahraniční vakcíny. Schválila čtyři přípravky ruské výroby, včetně Sputniku V, který je podáván ve dvou dávkách. Žádnou z ruských vakcín naopak neschválila Světová zdravotnická organizace WHO ani Evropská unie.

WHO podle sdělení Panamerické zdravotnické organizace z 15. září přerušilo schvalování Sputniku V až do opětovné inspekce továrny, která neprošla předchozí kontrolou. 

„Od tohoto oznámení stoupla v Rusku poptávka po cestách, které by umožnily zájemcům nechat se očkovat vakcínami schválenými WHO,“ uvedla ředitelka sdružení ruských cestovních kanceláří Ator Maja Lomidzeová.

Většina zájezdů, jejichž cena se pohybuje mezi 600 až 850 eury (asi 15 000 až 21 600 Kč), míří do Srbska. Jedna cestovní kancelář nabízí Německo. 

Zájezd zákazníkům umožní nechat se naočkovat jednou ze čtyř různých vakcín, například látkou od firmy Pfizer. Pokud zákazník chce obdržet dvě dávky, musí si zakoupit zájezdy dva.

Ředitelka Anna Filatovská z cestovní agentury Russian Express, která nabízí takové cesty, uvedla, že klienti si nejčastěji vybírají právě vakcínu Pfizer. Zájezd podle ní zahrnuje zpáteční let se společností Aeroflot, dvě či tři noci v hotelu v Bělehradu se snídaní a cestu na kliniku. Samotné očkování je zdarma a cestovní agentura k němu klienty registruje.

„Začali jsme prodávat asi před dvěma týdny. V té době byla asi dvacítka žádostí,“ uvedla. Poptávka však dosáhla vrcholu poté, co se informace o dostupnosti těchto zájezdů objevila v ruských médiích. Jen ve středu přišly objednávky od 17 klientů.

Výsledky třetí fáze testů Sputniku vzbuzují vážné obavy, uvádějí vědci

Ivetta Verdijanová z jiné cestovní agentury uvedla, že zájem o tyto cesty je hlavně mezi Rusy, kteří cestují do ciziny kvůli podnikání, nebo mezi těmi, jejichž děti v zahraničí studují.

„Věřím Sputniku, ale v zahraničí ho neuznávají. Cestovní pravidla ve světě způsobila, že potřebuji mezinárodní osvědčení o očkování, abych mohla cestovat kvůli práci,“ řekla Reuters Marija z Moskvy, která v létě vyrazila do ciziny za očkováním, ale nevyužila k tomu žádnou z nabídek cestovních kanceláří. Své příjmení nesdělila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video