ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Ženy v USA chtěly podvodem získat vakcínu. Dorazily v přestrojení za stařenky

  • 6
V převlečení za stařenky se vydaly v americkém státě Florida na očkování proti covidu-19 dvě ženy ve věku 34 a 44 let. Doufaly, že tak dostanou druhou dávku vakcíny. Obě totiž již měly platný záznam o tom, že absolvovaly první očkování. Zdravotníci je na místě odmítli, jak se ale ženy dostaly k předešlé dávce, není jasné.

Kuriózní případ popsal na čtvrteční tiskové konferenci představitel floridského ministerstva zdravotnictví v okrese Orange County, který zahrnuje město Orlando. Ženy prý na nespecifikované očkovací místo dorazily v čepcích, rukavičkách a s brýlemi. Očkování nedostaly poté, co personál narazil na problémy s jejich doklady.

Obě ovšem měly platný záznam o absolvování prvního očkování, řekl podle americké CNN Raul Pino z ministerstva zdravotnictví. Jakým způsobem se k vakcíně dostaly, zdravotnické úřady nebyly ihned schopny vysvětlit. Na Floridě mají zatím přístup k očkování proti covidu-19 zdravotníci a lidé ve věku 65 let a více.

Devadesátiletá Američanka šla skoro deset kilometrů sněhem pro vakcínu

„Je to ta nejžhavější komodita, co tady teď je,“ poznamenal Pino.

„S prostředky, které dostáváme, musíme být velmi opatrní,“ pokračoval. Na klinice, kam se dvě falešné stařenky dostavily, prý byla posílena bezpečnostní opatření.

Úřad šerifa Orange County CNN potvrdil, že jej zdravotničtí činitelé vyzvali, aby dvěma ženám přistiženým při pokusu o podvod vydal varování ohledně nepovoleného vstupu. Při registraci k vakcinaci totiž uvedly špatná data narození. Policie nicméně žádné další podrobnosti o incidentu nesdělila. Ženy na žádost o komentář bezprostředně nereagovaly.

Florida patří ke státům, které nyní v očkování brzdí sněhové bouře zuřící napříč USA. Ty totiž omezily dodávku dalších vakcín. Podle oficiálních statistik amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí vyočkovali tamní zdravotníci k pátečnímu ránu již více než 57 milionů dávek vakcíny proti koronaviru.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video