Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musíme říci veřejnosti pravdu, ani třetí dávka neochrání, řekl politik

  17:20
Izrael bude očkovat proti covidu-19 čtvrtou dávkou vakcíny lidi starší 60 let a další ohrožené skupiny. Doporučil to vládní expertní výbor, který se obává vysoce infekční varianty omikron. Země se tak stane prvním státem na světě, který nabídne čtvrtou dávku vakcíny. Schyluje se k ní také už v Německu a Velké Británii.
Před očkovacími centry v Británii se tvoří fronty. Britský premiér Boris...

Před očkovacími centry v Británii se tvoří fronty. Britský premiér Boris Johnson vyzval k očkování v reakci na šíření varianty omikron. (13. prosince 2021) | foto: Reuters

Izraelský premiér Naftali Bennett opatření považuje za cestu, která pomůže překonat nastupující vlnu koronavirové varianty omikron. Vyzval také obyvatele, aby s očkováním neváhali.

„Občané Izraele byli prvními na světě, kdo dostal třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Budeme pionýry i ve čtvrté dávce,“ prohlásil Benet.

Ještě v polovině prosince přitom odborníci, kteří působí jako poradci izraelské vlády v postupu proti šíření koronaviru, nedoporučili zavést čtvrtou dávku očkování ani pro seniory či lidi se sníženou imunitou. Nyní vládní tým doporučil čtvrtou dávku, a to po nejméně čtyřech měsících od dávky třetí.

Doporučení přišlo poté, co Izrael oznámil první případ úmrtí člověka nakaženého variantou omikron. Podle listu The Jerusalem Post zemřel muž ve věku kolem 60 let v pondělí v nemocnici v Beerševě na jihu země. Trpěl ale vážnými komplikujícími zdravotními problémy. Nemocnice podle listu oznámila, že příčinou jeho smrti byly tyto zdravotní potíže, nikoli virus.

V Izraeli podle premiéra Bennetta začala pátá vlna epidemie a zabránit rychlému šíření omikronu mají podle něj lidé očkováním, a to včetně dětí. Za jediný den se zdvojnásobil počet nakažených novou variantou na celkových 341. Dalších 800 podezření na omikron se ověřuje.

„Musíme říci veřejnosti pravdu… Od expertů slýchám, že ani třetí dávka vakcíny neochrání proti omikronu,“ citoval server Ynetnews ministra zdravotnictví Omara Barleva.

Očkovací kolotoč se zrychluje: interval se zkracuje, na obzoru je 4. dávka

Ne všichni ministři jsou z vývoje nadšení. Ministryně vnitra Ajelet Šakedová prosazovala, aby naočkování čtvrtou dávkou bylo dobrovolné. Ministr financí Avigdor Lieberman zase variantu omikron přirovnal ke chřipce. Ministr spravedlnosti Gideon Sa’ar navrhoval finanční odměnu pro rodiny, které nechají naočkovat své děti ve věku od 5 do 11 let, nebo pro lidi, kteří si nechají aplikovat posilující dávku.

Zatím bylo rozhodnuto, že počínaje nedělí mají úřady omezit počet přítomných zaměstnanců na 50 procent běžné kapacity. Toto opatření má platit do 26. ledna. Dalším schváleným opatřením je přesunutí žáků a studentů na distanční výuku, ale pouze v těch regionech, kde je očkováno méně než 70 procent populace. V obchodních centrech mohou restaurace zase nabízet pouze jídlo s sebou, a to jenom očkovaným.

Izrael v listopadu zavřel hranice ve snaze zpomalit šíření omikronu a pravidelně aktualizuje seznam zemí, kam mají Izraelci zákaz vyjíždět.

Uzavřené hranice a sledování telefonů. Izrael chce omezit šíření omikronu

V pondělí v Izraeli přibylo 1 300 nových nákaz koronavirem, což je nejvyšší denní údaj od října. Z těch, u nichž se prokázala varianta omikron, bylo 95 procent lidí označovaných v Izraeli za nechráněné, což znamená, že nebyli naočkovaní třetí dávkou vakcíny, ani neprodělali covid-19 v minulých šesti měsících. Reprodukční číslo je nyní na hodnotě 1,28.

V devítimilionovém Izraeli od začátku epidemie na covid-19 zemřelo 8 232 lidí, nakazilo se přes 1,3 milionu občanů a ukončenou vakcinaci má 5,8 milionu Izraelců. Třetí dávku má za sebou více než 4,1 milionu lidí.

Další posilující dávka v Německu a Británii

O možnosti čtvrté dávky vakcíny proti koronaviru se ve středu na tiskové konferenci zmínil i německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. „Osobně vycházím z potřeby čtvrtého očkování,“ prohlásil. 

Podle Lauterbacha je ale nyní složité budoucí situaci hodnotit, protože není jasné, jak dlouho posilující třetí dávka dokáže imunitu podporovat. Lidé se jí však pravděpodobně nevyhnou.

Izrael počká se čtvrtou dávkou vakcíny, prioritou je naočkovat lidi třikrát

Po vzoru Izraele a Německa uvažuje o zavedení čtvrté dávky vakcíny i Velká Británie, která se v poslední době potýká s vysokým nárůstem nakažených variantou omikron v zemi, píše deník Daily Mail.

Zavedením další posilující dávky se v tuto chvíli zabývá Smíšený výbor pro očkování a imunizaci. V potaz vezme stav imunity po další dodatečné dávce a také počet hospitalizovaných. 

Už nyní mají možnost se nechat očkovat čtvrtou dávkou lidé s oslabeným imunitním systémem, v budoucnosti by se do této skupiny mohli zařadit starší obyvatelé a lidé z rizikových skupin. A pak zase všichni, jak už se stalo obvyklé.

„Potřebujeme vidět více dat. Jsme v jiné situaci než Izrael a potřebujeme vidět více údajů o slábnoucí imunitě a účinnosti vakcín proti hospitalizaci,“ řekl Anthony Harnden, zástupce předsedy výboru.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...