Delfíni nalezení na pláži u Provincetownu na mysu Cape Cod ve státě

Delfíni nalezení na pláži u Provincetownu na mysu Cape Cod ve státě | foto: Reuters

Oceán vyplavuje rekordní počet mrtvých delfínů. Odborníci nevědí proč

  • 184
Oceán na východním pobřeží Spojených států začal vyplavovat více mrtvých delfínů, než je obvyklé. Nebývalý počet uhynulých zvířat od začátku června lidé zaznamenali na plážích sahajících od New Jersey k Virginii. Vyplývá to ze čtvrtečního prohlášení místních a federálních úřadů.

Od začátku června se objevilo již více než 120 mršin, uvedla agentura Reuters. Ve Virginii byl podíl uhynulých vodních tvorů největší, našlo se jich zde 87. V minulém roce to přitom bylo "pouhých" 50 mrtvých zvířat.

V New Jersey jich prozatím lidé nalezli dvakrát tolik, než kolik jich oceán vyplavil za celý minulý rok. Evidují zde celkem 21 mršin.

Zbytek mrtvých delfínů zaznamenali v Marylandu a Delawaru. Zatímco v Marylandu našli čtyři dospělé delfíny, v Delawaru uhynulo dokonce deset mláďat.

Odborníci upozorňují, že situace je alarmující. "Myslíme, že to dokazuje, jak je to se zdravotním stavem našeho ekosystému," uvedla Susan Barco, koordinátorka výzkumu ve virginském akváriu. "Delfíni jsou považování za strážce oceánského zdraví," dovysvětlila svou domněnku.

Příčiny tak vysokého nárůstu úmrtí však zatím nejsou známy. Odborníci z Virginie se po prvotních nálezech domnívají, že za ním mohlo být něco víc než jen nemoc. Vše ukážou až výsledky pitvy. Na ty se však může čekat až několik měsíců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue