Obyvatelé ukrajinského přístavu Balaklava příjezd ruských vojáků vítali. Troubili klaksony, pořizovali si fotografie ruských vojáků a mávali ruskými vlajkami. | foto: Darko Vojinovic, AP

Lidé v krymské Balaklavě vítali ruské „osvoboditele“ klaksony a vlajkami

  • 205
Když konvoj ruských vojenských vozidel v sobotu vyložil desítky ozbrojených vojáků v ospalém krymském přístavu Balaklava, obyvatelé projíždějící kolem nich v autech troubili klaksony, pořizovali si jejich fotografie a mávali ruskými vlajkami, napsala agentura Reuters.

I když rusky mluvící vojáci neměli žádné odznaky, jejich vozidla měla ruské vojenské značky a obyvatelé nepochybovali o tom, že sem byli přesunuti z nedaleké ruské základny, aby zaujali pozice za stanovištěm ukrajinské pohraniční stráže.

Ludmila Marčenkovová, učitelka na penzi, jednoduše začala tleskat v reakci na dotaz, co si myslí o maskovaných vojácích se samopaly stojících na stráži. "Nejdřív jsme byli v šoku, ale teď to vnímáme jako osvobození," řekla šestašedesátiletá žena.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu požádal parlament a získal souhlas s vojenskou akcí na Ukrajině s cílem chránit ruské obyvatele. Moskva uvádí, že se ještě nerozhodla, zda pošle vojáky. Ale na místě je jasné, že už začala jednat.

Putinův postoj ke Krymu podpořily tisíce demonstrantů v Moskvě:

Ti obyvatelé, kteří při pohledu na obrněná vozidla projíždějící městem mají zlou předtuchu, se většinou drží v zadních řadách přihlížejícího davu. "Tohle je zmatek. Je to invaze. Myslím, že je to ze strany Ruska agrese," řekl Dmitrij Besonov, pětapadesátiletý horník v důchodu z města Doněck.

Podobné hlasy jsou ale v menšině. Etnické Rusy, kterých je na Krymském poloostrově většina, rozčílila nacionalistická rétorika protestujících, kteří svrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyče po měsících demonstrací na hlavním náměstí v Kyjevě známém jako Majdan.

Nechceme být občané druhé kategorie, bojí se krymští Rusové

"Udělali velkou chybu, když stáli na Majdanu a říkali, že chtějí zakázat ruštinu. My nechceme být občané druhé kategorie," řekl bratr Marčenkovové Vitalij, který je námořník. "Nejsem proti jednotné Ukrajině. Ano, náš prezident nebyl nijak skvělý. Ano, byla tu korupce a krádeže, ale za těchto podmínek tu žít nechceme. Máme dost řečí těch fašistů a neofašistů," dodal.

Pohled na ruské holínky v přístavu ležícím nedaleko Sevastopole - domova černomořské flotily - není pro obyvatele nijak neobvyklý. Ti si rychle zvykli na přítomnost více než stovky ozbrojených mužů v blízkosti hlavního pásu kolem zátoky oblíbené mezi turisty.

Na novináře maskovaní vojáci štěkali, ať "ustoupí", a odmítali se identifikovat. Ale s místními obyvateli ochotně pózovali před fotoaparátem bok po boku, stejně jako od nich s radostí přijímali nabídnuté cigarety.

Podle účetní Valentiny Magomedovové lidé vždycky litovali rozhodnutí tehdejšího sovětského vůdce Nikity Chruščova, který byl napůl Ukrajinec, předat v roce 1954 Krym od Ruska sovětské Ukrajině. "Nové úřady v Kyjevě nejsou legitimní. Věříme Putinovi, milujeme Rusko," řekla. "Byli jsme součástí Ruska a je nám pořád líto, že nás Chruščov dal pryč."

I když většina obyvatel nijak nemiluje nové vedení v Kyjevě, někteří mají strach z nebezpečí vyplývajícího ze situace a vyjadřují obavy z ruských plánů. Jeden z místních obyvatel si vybil frustraci na mlčícím vojákovi, když na něj začal křičet: "Co tady děláte? Vypadněte!" "Máme tady svoje podnikání, začíná turistická sezona, nemůžeme si dovolit válku," dodal už klidnějším tónem, potřásl hlavou a otočil se zády k deseti nákladním automobilům a pěti obrněným vozidlům.

Nedaleká restaurace se rozhodla zavřít provoz a nechat to tak alespoň několik dní. "Přijdu o výplatu, jestli to dál potrvá," postěžovala si pětatřicetiletá blond servírka Natalja Fomičovová. "Nikdo se nás na nic neptal. Jsme pro ně jako loutky. Máme jednoho cara a jednoho boha - Putina," zažertovala trpce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video