Nástroje připravené k židovské náboženské rituální obřízce během obřadu brit...

Nástroje připravené k židovské náboženské rituální obřízce během obřadu brit mila | foto: Profimedia.cz

Na Islandu chtějí zakázat nábožensky motivovanou obřízku. Věřící se bouří

  • 301
Islandský parlament připravuje zákon, který zakáže provádění mužské obřízky u dětí z náboženských důvodů. Za jeho porušení bude hrozit až šest let vězení. Proti postupu politiků protestuje zdejší židovská a muslimská náboženská obec. Tvrdí, že zákaz obřízky je zásahem do svobody vyznání.

Návrh uvádí, že vězení bude hrozit každému, kdo „odstraní část nebo celé pohlavní orgány dítěte“. Zákaz by se netýkal případů, kdy obřízku provede lékař ze zdravotních důvodů. V odůvodnění stojí, že obřízka má „trvalé následky na těle dítěte a může mu způsobit nezanedbatelnou bolest“ (celé znění návrhu zákona v islandštině najdete zde).

Obřízka v Česku

Obřízka je v Evropě běžným a legálním drobným chirurgickým zákrokem, který se provádí nejčastěji u malých chlapců. Stejně je tomu i v České republice. Žádný zákon u nás obřízce z náboženských důvodů nebrání. Věřící si však tento zákrok musí uhradit, pojišťovny proplácí pouze obřízku z důvodů zdravotních. V případě rituální obřízky ji provádí respektovaný člen náboženské komunity, v případě židovské náboženské obce je to takzvaný mohel.

Zdroj: ČTK

Návrh musí nejprve projít prvním čtením v parlamentu, pak ho bude posuzovat odborná komise. Pokud se dostane do praxe, stane se Island první evropskou zemí, kde je obřízka prováděná z náboženských důvodů zakázaná, upozorňuje stanice BBC. Nová legislativa se věnuje výhradně obřízce u mužů, nebezpečná ženská obřízka je na Islandu zakázaná už od roku 2005.

Ostrov ohně a ledu je domovem asi 250 židů a 1 500 muslimů. Obě skupiny se proti návrhu zákona ohradily. Severské sdružení židovských náboženských obcí považuje zákaz obřízky za zásah do základů víry. „Zaútočíte tím na judaismus způsobem, který znepokojuje židy po celém světě,“ stojí v otevřeném dopise sdružení (celý dopis v angličtině najdete zde).

Zásah do práv dětí

Imám Ahmad Seddeeq z islandského Islámského kulturního centra rovněž tvrdí, že zákon je útok na podstatu islámu. „Obřízka je součástí naší víry. Myslím si tedy, že zákon se dotýká i svobody náboženského vyznání,“ vysvětluje Seddeeq.

Biskupka islandské metropole Rejkjavíku Agnes M. Sigurðardóttir tvrdí, že muslimové i židé se mohou kvůli kontroverzní legislativě cítit v nové vlasti jako cizinci. „Pokud bude zákon schválen, vzroste riziko, že se stane judaismus a islám postupem času něčím nezákonným. Měli bychom se vyvarovat jakékoli formy extremismu,“ myslí si.

Autorkou návrhu zákona je poslankyně Silja Dögg Gunnarsdóttir z Progresivní strany. S kritikou od věřících nesouhlasí. „Bavíme se tady o právech dětí, ne o svobodě náboženského vyznání. Každý má právo věřit, čemu chce. Práva dětí by však měla být nadřazena víře,“ vysvětluje Gunnarsdóttir.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video