Rusové mohli vybírat ze čtyř kandidátů

Rusové mohli vybírat ze čtyř kandidátů | foto: Tomáš Havlín, iDNES.cz

OBRAZEM: Za Moskvou lákaly voliče k urnám i levnější nákupy

  • 2
Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz - Prezidentské volby v Rusku sice neslibovaly žádné politické překvapení, ale byly alespoň příležitostí k setkáním. Lidé se potkávali ve volebních místnostech, do kterých je vedle ruského diska, jež se linulo z reproduktorů na ulici, lákaly i výhodné nákupy.

FOTOGRAFIE ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM
Autor: Tomáš Havlín

Výsledky potvrdily očekávání: v Kremlu usedne Dmitrij Medveděv. Podle aktivistky Marie Rozalské pro to vláda udělala všechno. "Kamarádce, která studuje na univerzitě, volal děkan a přesvědčoval ji, ať k volbám určitě jde," říká.

Průmyslový Elektrostalu ožil volebními nákupy

Existují ovšem i jednodušší taktiky, jak přilákat voliče k urnám - výhodné nákupy. V průmyslovém Elektrostalu východně od Moskvy bylo k mání vše od ovoce po sladkosti pro děti, v blízké vesnici Molzino se zase prodávaly polštáře. A levněji než jinde.

V Molzinu byly lákadlem pro voliče levné polštáře

"Za komunistů se u voleb prodávalo zboží, které jinak nebylo k dostání," vzpomíná Alexandra, která žije v Noginsku. "Lidé si tehdy přivstali, aby byli první na řadě," říká. Přiznává ale, že dnes už zboží takovou atraktivitu nemá. Jako zvlášť vydařenou si vybavuje jen čtyři roky starou akci, kdy se u voleb prodávala levněji vodka s příslovečným názvem - "Putinka".

Volím Medveděva, koho jiného
Kandidáta Kremlu Medveděva nakonec podpořilo bezmála sedmdesát procent Rusů. (více zde) O srdeční záležitost ale jít nemusí. "Koho jiného volit? Žirinovského? To je nesmysl. A komunistovi Zjuganovovi jsem hlas dát nechtěl," tvrdí Alexandr, který volil v elektrostalské škole.

Bogdanov má image zpěváka, tvrdí Alexandra

O komunistech nepřemýšlela ani Alexandra. "Myslím, že to už máme za sebou," říká. Na dlouhovlasém a prakticky neznámém kandidátovi Demokratické strany Andreji Bogdanovovi jí zase vadilo, že nevypadá jako politik. "Má spíš image zpěváka."

Autentické přívržence vítězného Medveděva se nakonec podařilo najít v malebném Molzinu. "Prodlouží Putinovu éru a to je jenom dobře. Rusko je stabilní a vzmáhá se," vysvětluje osmdesátiletý Boleslav od stolu ve svém zdobném žlutém domě.

Boleslav a jeho žena Věra podporují Medveděva.

Věra Andrejevna svého muže podporuje. K Medveděvovi ji navíc táhne nenávist ke komunistům. "Koncem třicátých let označili mého otce za nepřítele vlasti. V noci ho odvedli a pak už jsme ho nikdy neviděli. Nás vyhodili na ulici," vzpomíná žena někdejšího partyzána.

Protestní hlasy? Už ne
Koho neoslovil ani jeden z kandidátů, tomu lístek mnoho prostoru nenabídl. "U dřívějších voleb šlo zaškrtnout i možnost, že nevolíte ani jednoho z nabízených politiků. To už dnes ale neplatí, jednoho si musíte vybrat," říká Jelizaveta z Elektrostalu.

Někteří volili po svém

Sama považuje volby za frašku, a tak pro ni nepřicházel v úvahu ani jeden kandidát. S absencí protestní kolonky se vypořádala po svém. "Na lístek jsem namalovala květinu a hodila ho do urny."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video