OBRAZEM: Uměle vyvolaný sníh způsobil kalamitu kolem Pekingu

  • 24
Úřady musely kvůli sněhové nadílce uzavřít dvanáct dálnic kolem hlavního města Pekingu. Číňané v minulých dnech uměle vyvolali vydatné sněžení vysláním chemických látek do mraků. Chtěli tak skoncovat s katastrofálním suchem, které oblast sužuje.

FOTOGRAFIE ZVĚTŠÍTE KLIKNUTÍM
Zdroj: Reuters

Čínské hlavní město zasypal uměle vyvolaný sníh

Uzavřeny jsou všechny dálnice z Pekingu do provincie Che-pej, která čínské hlavní město obklopuje a spolu s Pekingem ji už tři měsíce trápí vytrvalé sucho. Odborníci uvedli, že Peking zažil nejdelší období sucha za posledních 38 let.

Vojenská policie vyklízí zasněžené náměstí v Pekingu

Uměle vyvolaný sníh je první letošní nadílkou, která v Che-peji napadla, a podle místních meteorologů pomůže vláha ze sněhu sucho zmírnit. Sněžit začalo v úterý časně ráno, ve středu experti použili další dávku chemikálií, což v noci na dnešek vyvolalo husté sněžení. Sněhové srážky by měly pokračovat až do dnešní noci.

Čínské hlavní město zasypal uměle vyvolaný sníh

Čína s technikami ovlivňujícími počasí experimentuje už několik let. Naposledy je údajně použila loni během letních olympijských her v Pekingu, aby zahajovací ceremoniál her nepokazil déšť.

Peking zasypal uměle vyvolaný sníh

Turisté i místní obyvatelé v Pekingu si tak užívají nezvyklý pohled na hlavní město pokryté sněhem už třetí den. Metropole je zvyklá na chladné zimy, ale sníh, pokud vůbec padá, je obvykle jen v podobě lehkého poprašku. Nápor turistů tak zažívá například Velká čínská zeď, kterou pokrývá bílá sněhová peřina.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue