Žena oplakávající zavražděnou Bénazír Bhuttovou

Žena oplakávající zavražděnou Bénazír Bhuttovou | foto: Reuters

OBRAZEM: Pákistánskou premiérku oplakávalo rok po vraždě 200 tisíc lidí

  • 5
Až dvě stě tisíc lidí se shromáždilo v pákistánském městě Garhi Chudá Bachš, aby uctilo památku Bénazír Bhuttové. Bývalá předsedkyně vlády byla zavražděna přesně před rokem.

Na pietním aktu, jehož zahájení bylo odloženo, aby ho stihly desetitisíce dalších lidí, které na cestě zdržela hustá mlha, měl promluvit její manžel, nynější pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí. Jeho projev byl však nakonec odvolán z bezpečnostních důvodů, a to přesto, že akci doprovázejí mimořádná opatření.

Pietního aktu za zavražděnou Bénazír Bhuttovou se účastní až 200 tisíc lidí

V Garhi Chudá Bachši se už v pátek poklonily její památce desetitisíce lidí. Na dnešek bylo v Pákistánu vyhlášeno pracovní volno, aby jí lidé mohli vzdát čest.

Mnozí z těch, kteří na bývalou premiérku dnes vzpomínají, cestovali stovky kilometrů, někteří šli desítky kilometrů pěšky.

Mauzoleum, ve kterém je pohřben i otec Bhuttové, někdejší premiér Zulfikar Alí Bhutto, popravený za vojenské vlády v roce 1979, bylo zasypáno květy a kolem něho se tísnily davy lidí, aby ho mohly políbit.

Pietního aktu za zavražděnou Bénazír Bhuttovou se účastní až 200 tisíc lidí

Mnozí z příchozích se na znamení zármutku bili v prsa a do hlavy, kvíleli a plakali. Celé městečko je zaplaveno portréty Bhuttové a stovky prodejců se snaží účastníkům prodávat nejrůznější upomínkové předměty na ni včetně nahrávek jejích projevů.

Bhuttová byla zavražděna při sebevražedném atentátu v Rávalpindí dva měsíce poté, co se vrátila z dlouhodobého exilu. Atentát byl spáchán, když odjížděla z předvolebního shromáždění.

Řada účastníků vyslovovala podle agentury AP rozhořčení nad tím, že kvůli atentátu nebyl nikdo potrestán. Za pachatele se všeobecně považují islámští extremisté, kterým nebyla po chuti její ochota podpořit po předpokládaném převzetí moci tažení Spojených států proti terorismu.

Muž fotografující svého kolegu v mauzoleu bývalé premiérky Bhuttové

Vzpomínkové akce na Bhuttovou se dnes konaly i v dalších pákistánských městech. Ministerský předseda Júsuf Ráza Gílání ji v televizním projevu označil za "hlas lidu, hlas naděje pro lid této země, naději pro tento region".

První výročí jejího úmrtí si Pákistán připomíná v ovzduší nového napětí ve vztazích s tradičním rivalem Indií kvůli listopadovému teroristickému útoku na několik exponovaných míst v Bombaji. Podle Indie měli teroristé základnu v Pákistánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video