náhledy
Lov krabů byl v Chesapeakské zátoce až donedávna tradicí, která se dědila z generace na generaci. Nyní však zažívá velkou krizi. Mladí totiž tvrdou práci odmítají a mnoho z nich odchází za lepším životem do velkých amerických měst. Úbytek krabů pak může tradiční průmysl zcela zničit.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Morgan Tolley pochází z třetí generace lovců krabů z Chesapeakské zátoky. „Znalosti si předáváme z generace na generaci, tak se naučíte být pravým lovcem. Ne každý ví, jak lovit,“ vysvětluje.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Předávání zkušeností je však podle něj stále složitější. Mladí totiž o tvrdou práci nejeví velký zájem a raději volí studium ve velkých městech.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Tolley v posledních letech šéfuje firmě A.E. Phillips, která kraby loví a zpracovává je pro další prodej. Nedostatek zaměstnanců firma kompenzuje najímání sezonních pracovníků, zejména z řad přistěhovalců.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
V celé oblasti Marylandu úřady jen pro letošek vydaly dočasná víza pro 420 cizinců.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Nedostatek pracovníků je však jen jedním z problémů, kterým zdejší krabí byznys musí čelit. Zdejší populace krabů modrých v posledních desetiletí vymírá. Odběratelé se tak stále častěji obracejí na dodavatele z Asie.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Podle ekologa Matthew Ogburna ze Smithsonian Institution přirozený vývoj krabí populace zřejmě narušil příliš intenzivní lov v minulosti.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Úřady se snaží místní krabi zachránit a v roce 2008 zavedly kvóty na lov. Toto opatření se však zatím v životě krabů neodrazilo.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Sesbíraní krabi musí splňovat také minimální rozměry krunýře. Ty se liší podle pohlaví kraba či ročního období.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
Podle Ogburna svou roli v pomalém obnovování krabí populace hraje také globální oteplování či znečištění moří a oceánů.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
V roce 2014 sběrači v Chesapeakské zátoce vylovili bezmála 16 milionů kilogramů krabů, což je nejméně za posledních 25 let.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters
V devadesátých letech přitom činil běžný roční úlovek asi 54 milionů kilogramů.
Autor: Jonathan Ernst, Reuters