Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obama, Woods, Fitzgeraldová: černoši, kteří byli první

  6:58
Dokázal to!, hlásají titulky novin po celém světě a poukazují na fakt, že Barack Obama bude prvním americkým prezidentem tmavé pleti. Stane se dalším Afroameričanem, který se ve svém oboru dokázal vyšplhat až na vrchol.
Barack Obama, vítěz prezidentských voleb.

Barack Obama, vítěz prezidentských voleb. | foto: Morry GashČTK

Politické jedničky

Condoleezza Riceová
první černoška ve vládě USA

Condoleezza Riceová při projevu v German Marshall Fund.Condoleezza Riceová, které se důvěrně říká Condi, je současná americká ministryně zahraničních věcí. V předchozí vládě George W. Bushe pracovala jako poradkyně pro národní bezpečnost, ministrem zahraničí byl v té době Colin Powell.

Riceová nepochází "z lepších poměrů", vyrůstala totiž na jihu USA v rodině nemajetného presbyteriánského pastora v době končící rasové segregace. Ambice ale měla vždycky velké, což se projevilo během studií. Na vysoké škole se věnovala politickým vědám, bakalářský stupeň získala v Denveru, v magisterském studiu politických věd pokračovala na prestižní katolické University of Notre Dame.

Klíčovou osobou v životě Riceové byl Čech Josef Korbel, otec Madeleine Albrightové, který ji učil na univerzitě v Denveru. Právě díky němu pronikla do mezinárodních vztahů a politiky SSSR. V roce 1984 dokonce publikovala studii o vztahu československé armády a Sovětského svazu.

Colin Luther Powell
první černoch ve vládě USA

Colin PowellColin Powell je prvním černochem, který zasedl v americké vládě. Stalo se tak teprve před sedmi lety, kdy ho do funkce ministra  zahraničí jmenoval bývalý prezident George W. Bush.

Jako generál americké armády vykonával v letech 1987-1989 funkci poradce pro národní bezpečnost a v letech 1989-1993 byl předsedou Sboru náčelníků, v této funkci vedl americká vojska během války v Zálivu.

V souvislosti s volbou nového prezidenta se přívrženec republikánů před několika týdny postaral o značný rozruch. Ve volbě veřejně podpořil novou hlavu USA Baracka Obamu. Zatímco republikáni byli zděšeni, u demokratů zavládla radost.

Powell po svém odchodu z funkce kritizoval nejen Bushe, ale i samotné republikány. Zpětně se navíc distancoval od rozhodnutí zahájit válku v Iráku.

Sportovní jedničky

Tiger Woods
první černošský golfista ve světové špičce

Tiger Woods si za jeden rok vydělal 100 milionů dolarůEldrick Tont "Tiger" Woods je první americký profesionální golfista tmavé pleti, jehož výsledky ho dnes zařazují mezi nejúspěšnější golfisty všech dob. V roce 2007 byl Woods nejlépe placeným sportovcem, když vydělal 122 milionů dolarů.

Woods vyhrál čtrnáct profesionálních turnajů kategorie major, což je druhý nejlepší výsledek v mužském golfu na světě. Má víc vyhraných turnajů na PGA Tour než jakýkoli jiný aktivní hráč.

Díky Woodsovi se golf stal populárnějším i mezi míšenci. Dramaticky se zvedla sledovanost a hodnocení televizních pořadů hry, která byla dříve považována jen za hru "vyvolené" elity.

Arthur Ashe 
první černoch, který nastoupil za daviscupový tým USA

Arthur AsheSlavný americký tenista, který podlehl před patnácti lety nemoci AIDS, byl prvním hráčem tmavé pleti, který nastoupil za daviscupový tým USA. V kariéře se musel několikrát potýkat s rasovou diskriminací. Největší otřes v tomto směru zažil v roce 1968, kdy mu po vítězství na US Open neumožnili vstup na mezinárodní turnaj v Jihoafrické republice.

Pro Ashe to byl impulz k tomu, aby se ještě víc angažoval v boji proti apartheidu a vůbec všem formám útisku černochů. V souvislosti s touto angažovaností byl později dvakrát zatčen na demonstracích v letech 1985 a 1992.

Za svou kariéru vyhrál tři grandslamové turnaje, kromě US Open i Australian Open a Wimbledon, nedosáhl pouze na titul z antukového French Open, kde se dostal nejdále do čtvrtfinále.

Ashe byl také jedním z iniciátorů založení Asociace profesionálních tenistů (ATP).

Jedničky v kultuře

Halle Berry
první černošská držitelka Oscara v kategorii nejlepší herečka

Nejvíc sexy ženou planety se podle americké edice magazínu Esquire stala Halle BerryováAfroameričanky si na ocenění za nejlepší herecký výkon v hlavní roli musely počkat až do roku 2002. Tehdy vyhrála tuto kategorii herečka Halle Berry. Ocenění se jí dostalo za postavu Leticie ve snímku Ples příšer.

Berry se díky tomuto filmu dostala mezi nejlépe placené herečky Hollywoodu. Kromě hraní se věnuje i produkování filmů.

Sidney Poitier
první černošský držitel Oscara v kategorii nejlepší herec

Cannes 2006 - Sidney PoitierOscar pro nejlepšího herce v hlavní roli dlouho afroamerickým hercům unikal. Prvním mužem tmavé pleti, který jej získal, byl Sidney Poitier. Zlatou sošku dostal v roce 1963 za roli ve filmu Polní lilie (Lilies of the Field).

Poitier se kromě herectví věnoval i režii. Stal se z něj také diplomat. Do roku 1997 byl bahamským ambasadorem v Japonsku.

Gordon Parks
první černošský režisér

Režisér a fotograf Gordon ParksGordon Parks byl prvním výrazným režisérem tmavé pleti. V Hollywoodu se proslavil díky natočení a produkování snímku Strom poznání (The Learning Tree), který vypráví příběh mladého Afroameričana konfrontovaného s diskriminujícími podmínkami, jež panovaly v USA v první čtvrtině 20. století. Film vznikl v roce 1969.

Parks byl také fotografem a novinářem, známé jsou hlavně jeho snímky pro časopis Life. Rovněž psal básně a skládal hudbu.

Ella Fitzgeraldová
první černošská držitelka ceny Grammy 

Ella FitzgeraldováTato jedinečná zpěvačka je často označována jako "první dáma jazzu". Svým projevem ovlivnila snad většinu jazzových zpěvaček ve 20. století. Její tříoktávový rozsah a sametový hlas byl opravdu jen těžko zapomenutelný.

Za sedmapadesát let své kariéry získala 13 ocenění Grammy. V roce 1959 získala hned dvě, a to jako první afroamerická zpěvačka vůbec.

Count Basie
první černošský držitel ceny Grammy

Count BasieAmerický jazzový pianista, varhanista, kapelník a skladatel byl vždy považován za jednoho z nejlepších jazzových kapelníků své doby. Hudebník, vlastním jménem William James Basie, získal jako první Afroameričan ocenění Grammy hned ve dvou kategoriích, a to v roce 1959.

Pod jeho vedením se proslavilo mnoho známých muzikantů, například zpěváci Jimmy Rushing a Joe Williams. Svou nejznámější skupinu založil v roce 1935 se členy formace zesnulého Bennie Motena.

Také byl první...

Guion Bluford
první černošský astronaut

Astronaut Guion Bluford Bluford se stal prvním Američanem tmavé pleti, který byl ve vesmíru. Mimo Zemi se podíval v roce 1983 na misi STS-8 raketoplánu Challenger.

Ovšem nutno podotknout, že prvním astronautem tmavé pleti v kosmu vůbec byl kubánský kosmonaut Arnaldo Tamayo Méndez, který se tam vypravil tři roky před Blufordem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...