Barack Obama podepisuje prodloužení Ryan White HIV/AIDS programu (30. října 2009)

Barack Obama podepisuje prodloužení Ryan White HIV/AIDS programu (30. října 2009) | foto: AP

Obama po 22 letech zrušil zákon, který zakazoval lidem s HIV cestovat do USA

  • 17
Šéf Bílého domu Barack Obama oznámil, že v pondělí zruší opatření, které lidem nakaženým HIV zakazovalo cestovat do Spojených států. Jeho krok by měl mimo jiné zpřístupnit léčbu více lidem. Vstup do země HIV pozitivním stále zakazuje dvanáct zemí světa.

Změny směřující ke zrušení opatření z roku 1987 započaly už za vlády George W. Bushe a Barack Obama je dotáhl do konce. V Bílém domě dnes poznamenal, že by zrušení zákazu "mělo pomoci zachraňovat životy", protože lidi pobídne k testování a k léčbě zákeřné emoci.

Pro USA, kde žije kolem milionu lidí s AIDS, bude mít zrušení zákazu hned několik praktických důsledků. Stávající úprava totiž nejen komplikovala adopci HIV pozitivních dětí, ale i znemožňovala návštěvu USA mnoha studentům, turistům nebo uprchlíkům.

V USA nebyly mezinárodní konference o AIDS

V zemi se také kvůli zákazu od roku 1993 neuskutečnila žádná velká mezinárodní konference o AIDS, kterým je ve světě nakažených 33 milionů lidí. "Pokud chceme být světovými lídry v boji s AIDS, tak se musíme chovat přesně takhle," poznamenal Obama s tím, že nový zákon začne platit od Nového roku.

ZÁKAZ VSTUPU HIV POZITIVNÍCH

Arménie, Brunej, Kolumbije, Fidži, Irák, Libye, Moldavsko, Rusko, Saudská Arábie, Jižní Korea, Súdán, Spojené státy

Obama zrušení nařízení oznámil symbolicky při podpisu prodloužení platnosti Ryan White HIV/AIDS programu, který umožňuje zhruba milionu HIV pozitivním Američanům získávat z vládních prostředků zdravotní péči a léky.

Program, který pomáhá především chudým Američanům, se jmenuje podle hocha, který se v osmdesátých letech nakazil HIV při krevní transfuzi.

Ve svých třinácti letech začal bojovat pro diskriminaci HIV pozitivních a lidé s onemocněním začal vzdělávat. Zemřel v roce 1990 v osmnácti letech. Jeho matka se podpisu programu osobně zúčastnila.

Současné opatření vstoupilo v platnost v roce 1987, kdy otázku HIV pozitivních lidí provázely předsudky a ignorace. Tehdy americké úřady zařadily nemoc mezi ty, se kterými lidé nesmí cestovat do USA.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video