Barack Obama

Barack Obama | foto: AP

Sankce proti Rusku jsou zatím dostačující, řekl Obama

  • 157
Spojené státy a Evropská unie zatím neplánují zostření sankcí proti Rusku kvůli ukrajinské krizi. Dosavadní opatření stačí. V případě potřeby však další tlak na Moskvu zváží. Podle agentury DPA to řekl americký prezident Barack Obama během summitu skupiny G20 v australském Brisbane.

USA by podle šéfa Bílého domu daly přednost tomu, aby Rusko nebylo nadále izolováno. Dokud ale ruský prezident Vladimir Putin bude porušovat mezinárodní právo, zůstane to tak. Obama mu to prý řekl při setkáních v Brisbane i během předchozího summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Pekingu.

Americký prezident hovořil s novináři krátce po schůzce s vedoucími západními politiky - včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Françoise Hollandea a britského premiéra Davida Camerona - věnované ukrajinskému tématu.

„Jsme velmi rozhodní v nutnosti podporovat základní mezinárodní principy. A jedním z těchto principů je, že nenapadnete jiné země nebo nebudete financovat své lidi... a podporovat je způsobem, který vede k rozpadu země, jež má mechanismus pro demokratické volby,“ zdůraznil Obama.

Na Ukrajině pokračují ozbrojené střety navzdory příměří uzavřenému Kyjevem a proruskými separatisty v září v Minsku. Ukrajinská vláda a Západ Moskvu obviňují, že konflikt rozdmýchává neustálým posíláním posil - vojáků a těžkých zbraní - povstalcům, což Kreml popírá. Ruskému prezidentovi je rovněž vyčítáno, že odmítl neuznat volby, které si povstalci počátkem listopadu uspořádali na území, jež ovládají.

Putin z Brisbane odletěl předčasně krátce předtím, než se vedoucí západní činitele k „ukrajinské schůzce“ sešli. Ministři zahraničí Evropské unie mají v pondělí v Bruselu znovu jednat o Ukrajině a o tom, zda přijmout další sankce vůči Rusku. Předtím se o tom ale chtěli evropští vůdci poradit s Obamou právě dnes.

Také britský premiér David Cameron podle agentury Reuters po této schůzce uvedl, že Evropa a Spojené státy daly Putinovi jasně najevo, že jeho země bude izolovaná, pokud se krize kolem Ukrajiny nevyřeší. „Myslím, že Rusko musí vědět, že mezi Amerikou a Evropskou unií je skutečná jednota ohledně toho, že nepřipustíme nějaký trvalý, zamrzlý konflikt na evropském kontinentu,“ prohlásil.

„Pokud tomu tak bude, nevěřím, že vztahy mezi Ruskem na jedné straně a Británií, Evropou a Amerikou na straně druhé zůstanou stejné,“ dodal. Geopolitická rizika plynoucí z nynějšího konfliktu na Ukrajině jsou podle něj větší než rizika dalších ekonomických sankcí.

„Doufám, že prezident Putin se nyní vydá jinou cestou... Vidí, že je na rozcestí,“ poznamenal Cameron.

Putin přes silnou kritiku a tlak, jimž byl v Brisbane kvůli Ukrajině vystaven, před odletem prohlásil, že byl se summitem G20 spokojen. „V některých názorech se neshodujeme, ale jednání byla ucelená, konstruktivní a užitečná,“ řekl.

Nicméně svými výroky naznačil, že snažení Obamy a ostatních na úrodnou půdu zřejmě nepadlo. Podle agentury DPA totiž dal najevo, že žádné sblížení se Západem ohledně Ukrajiny nevidí. Nicméně šance na vyřešení ukrajinského konfliktu jsou podle něj „slušné“. (více o Putinově názoru zde)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video