Americký prezident Barack Obama na summitu v kolumbijské Cartageně.

Americký prezident Barack Obama na summitu v kolumbijské Cartageně. | foto: Reuters

Obama cítí vůči konkurentovi Romneymu opravdovou zášť, tvrdí nová kniha

  • 70
Barack Obama pociťuje vůči svému republikánskému soupeři v prezidentských volbách Mittovi Romneymu "skutečné pohrdání", popisuje nová kniha o prezidentské kampani v USA. Jeho averze se prý nedá srovnat s pocity, které měl vůči svým soupeřům ve volbách před čtyřmi lety, Hillary Clintonové a Johnu McCainovi.

Vyplývá to z nové elektronické knihy, kterou vydává o nynější předvolební kampani washingtonský zpravodajský web Politico.

"Když se Obama začal připravovat na kampaň, měl vůči Romneymu neutrální pocity. Ale stejně jako u Romneyho oponentů v republikánských primárkách letos i v roce 2008 se u něj vyvinulo k tomuto muži skutečné pohrdání," uvedl reportér Glenn Thrush v ukázkách z knihy Obama's Last Stand (Obamův poslední boj), které zveřejnil Politico.

"Tohle opovržení podpořilo v Obamovi soutěživost ... , což uklidnilo Obamovy poradce, kteří již zažili, že jeho zájem zeslábl, když nebyl motivován touhou oponenta porazit," napsal Thrush.

Obamovi poradci si prý všimli, že prezident mluví o Romneym s "takovým hněvem, jaký nezaznamenali, když mluvil o (Hillary) Clintonové nebo (Johnu) McCainovi".

Clintonová byla v roce 2008 Obamovou soupeřkou v demokratických primárkách, McCain byl pak ve stejných volbách jeho republikánským oponentem v boji o Bílý dům.

Romney není hrdina...

"Vůči Johnu McCainovi vždy pociťoval základní respekt. Prezident si vždy myslel, že je úctyhodný muž a válečný hrdina. To neplatí pro Romneyho. To nebyl žádný válečný hrdina," citoval Thrush nejmenovaného Obamova poradce.

Web televize Fox News napsal, že Romney často popuzoval své oponenty. Před čtyřmi lety to prý byl v republikánských primárkách především Rudy Giuliani a letos Rick Santorum i Newt Gingrich.

Thrushova kniha, která vyjde 20. srpna, je poslední v řadě elektronických publikací, jež Politico vydává k nynějším volbám.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video