Nově zvolený prezident Íránu Hasan Ruhání (17. června 2013)

Nově zvolený prezident Íránu Hasan Ruhání (17. června 2013) | foto: AP

Prezidenti USA a Íránu spolu po 34 letech přímo promluvili

  • 18
Americký prezident Barack Obama hovořil telefonicky s íránským protějškem Rúháním. Byl to první přímý rozhovor prezidentů obou zemí od roku 1979. Oba státníci řešili zejména íránský jaderný program.

Obama potvrdil telefonát zpravodajské agentuře Reuters. Americký prezident po rozhovoru s Rúháním věří, že "obě země mohou dosáhnout dohody v oblasti íránského jaderného programu". Oba prezidenti prý pověřili vyjednávací týmy, aby jednaly rychle.

První výraznější posun po více než třech dekádách výhrůžek a osočování před několika dny potvrdil samotný Obama. V rozhovoru, který v neděli poskytl televizní stanici ABC News, uvedl, že si se svým íránským protějškem vyměnil blíže nespecifikovaný počet dopisů.

Ledy mezi oběma znepřátelenými státy roztály teprve s nástupem nového íránského prezidenta Hasana Rúháního letos v červnu. Někdejší jaderný vyjednavač představoval jednoho  z nejvýraznějších kritiků svého předchůdce, Mahmúda Ahmadínežáda, a nejen miliony Íránců, kteří jej zvolili, ale i americká administrativa k němu vzhlížela s nadějí na pookřátí vzájemných vztahů.

Rúhání jako naděje na konstruktivní debatu

Rúhání pak své prozápadní názory potvrdil i na Valné hromadě OSN, kdy ve svém projevu ubezpečil, že Írán nepředstavuje pro svět žádné nebezpečí. "Jaderné zbraně nemají v íránské bezpečnostní a obranné doktríně místo," prohlásil íránský prezident během zhruba půlhodinového proslovu.

Jaderný program země je podle něj určen výhradně k mírovým účelům a Teherán je o něm za určitých podmínek připraven jednat s mezinárodním společenstvím. Jak dodal, společnou řeč je Írán připraven najít i se Spojenými státy (více o Rúháního vystoupení čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue