Malý stoupenec republikánského kandidáta na prezidenta USA Mitta Romneyho na...

Malý stoupenec republikánského kandidáta na prezidenta USA Mitta Romneyho na předvolebním mítinku v Ohiu (1. listopadu 2012 ) | foto: Reuters

Obama a Romney rozpoutali bitvu o Středozápad, do voleb zbývají 3 dny

  • 11
Ve Spojených státech vrcholí souboj o Bílý dům. Současný prezident Barack Obama i jeho republikánský vyzyvatel Mitt Romney se během vypjatého finále soustředí na státy, jejichž voliči tradičně nepatří ani k jednomu z politických táborů. Právě tyto státy prezidentské volby rozhodnou.

Největší pozornost se letos soustředí na Ohio. Právě v tomto státě na americkém Středozápadu Obama v pátek vystoupil na třech mítincích. Do karet mu hrají poslední statistiky o vývoji nezaměstnanosti, podle níž v říjnu vzniklo 171 tisíc nových pracovních míst. To je více, než se čekalo.

Milionářů přibylo

Mitt Romney sice Obamu kritizuje za jeho hospodářskou politiku, průzkum britských analytiků ale ukázal, že během Obamovy vlády v USA přibylo milionářů.

Podle analýzy londýnského centra WealthInsight od Obamova zvolení v roce 2008 ve Spojených státech přibylo 1,1 milionu milionářů.

zdroj: ČTK

Jsou to poslední ekonomická čísla zveřejněná před volbami a Obama jich během agitace využil. "Udělali jsme skutečný pokrok, před námi je však stále dost práce," prohlásil Obama v Ohiu. "My víme jak vypadá změna a rozhodně to není to, o co nám nabízí guvernér," opřel se do Romneyho.

Ten v pátek burcoval své stoupence ve Wisconsinu a v Ohiu. Statistiky nezaměstnanosti jsou podle něj jen "smutnou připomínkou, že se ekonomika takřka zastavila". "Kandidát Obama sliboval změnu, ale nedokázal ji prosadit. Já také slibuji změnu, ale v minulosti se mi to už podařilo," prohlásil podle BBC bývalý guvernér státu Massachusetts.

Do předvolebního boje se zapojili i kandidáti na viceprezidenta. Republikán Paul Ryan se objevil v Coloradu a Iowě, zatímco demokrat Joe Biden promluvil na volebních setkáních ve Wisconsinu. Po boku Obamy se ve Virginii objevila i jeho manželka Michelle.

Horečné turné

Předvolební kampaň, jejíž finále zbrzdilo řádění bouře Sandy na východním pobřeží USA, vyvrcholí tento víkend. Současný prezident v sobotu vystoupí v Iowě, Ohiu, Wisconsinu a Virginii, tedy nejdůležitějších státech, jejichž voliči jsou dosud na vážkách. V neděli vystoupí na Floridě, v New Hampshire, Coloradu a znovu v Ohiu, které podle analytiků letošní volby rozhodne.

Romney v sobotu míří do New Hampshire, Iowy a Colorada. V těchto třech nerozhodných státech před čtyřmi roky zvítězili demokraté. Úspěšný podnikatel náročný víkend uzavře na mítincích v Iowě, Ohiu a Pensylvánii.

Podle posledních průzkumů oba kandidáti svádí mimořádně vyrovnaný souboj, v nerozhodných státech však Obama mírně vede. Současný šéf Bílého domu vyzývá voliče, aby využili možnosti volit s předstihem. On sám tak učinil minulý týden v Chicagu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video