Magda Vášáryová (herečka) "Volila bych pana Schwarzenberga. Nejen proto, že je...

Magda Vášáryová (herečka) "Volila bych pana Schwarzenberga. Nejen proto, že je gentleman za každých okolností, ale i proto, že rozumí mnoha věcem, které mnohým z nás unikají." | foto: Petra Pikkelová

O post bratislavské primátorky se bude ucházet herečka Magda Vášáryová

  • 5
Slovenská křesťanskodemokratická strana SDKÚ navrhla, aby se primátorského úřadu v Bratislavě ujala herečka a diplomatka Magda Vášáryová. Vedení strany chce, aby někdejší hvězda filmového plátna kandidovala za všechny pravicové strany. Za SMER bude kandidovat starosta bratislavské čtvrti Petržalka Milan Ftáčník.

Jednašedesátiletá Vášaryová je poslankyní ve slovenské Národní radě, současně zastává i post zastupitelky Bratislavského kraje. Vedení strany SDKÚ nyní rozhodlo, že ji kandiduje na post primátorky. A možná nezůstane u kandidatury pouze za tuto křesťanskodemokratickou stranu.

SDKÚ by totiž v letošních komunálních volbách chtěla vytvořit širokou pravicovou koalici, takže její vedení dozajista požádá i ostatní středopravé strany, aby Vášáryovou podpořily. O tom, jestli se nakonec stane společnou kandidátkou i ostatních pravicových stran, se však bude teprve jednat.

Oblíbená herečka, která ve své kariéře natočila více než padesát filmů, vstoupila po roce 1989 do diplomatických služeb. Nějaký čas strávila jako velvyslankyně v Polsku. Koncem devadesátých let neúspěšně kandidovala na slovenskou prezidentku a od roku 2006 zasedá v parlamentu.

SMER chce starostu Petržalky

Také sociálnědemokratický SMER Roberta Fica už má svého kandidáta. Stal se jím současný starosta bratislavské čtvrti Petržalka Milan Ftáčník. Ten svoji kandidaturu oficiálně oznámil už na jaře. Na volby se aktivně připravuje, v Bratislavě visí řada jeho billboardů a pravidelně pořádá setkání s občany, napsal slovenský deník SME.sk.

Spekulace o tom, kdo by se mohl stát novým primátorem, se vynořily poté, co byl nynější primátor Andrej Ďurkovský (z Křesťanskodemokratického hnutí) v červnových volbách zvolen do Národní rady. Novopečený poslanec se zatím nevyjádřil, jestli se o post primátora bude ucházet znovu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video