Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O křeslo prezidenta USA se utkají Bush a Gore

  10:49
- Texaský guvernér a republikánský kandidát na post prezidenta USA George Bush vyhrál během volebního "superúterý" primárky v polovině ze šestnácti amerických států a porazil tak stranického soupeře Johna McCaina. V táboře demokratů vítězí viceprezident Al Gore nad Billem Bradleyem.
Bill Bradley a John McCain uznali porážku, ale hodlají pokračovat v nominační kampani.

Podle pozorovatelů pro Bushe a Gorea již nominační volby skončily, protože oba získali dostatek delegátů na nominační sjezdy, které uskuteční republikáni ve Filadelfii a demokraté v Los Angeles. Jejich proslovy po úterním vítězství napovídají, že oba začínají obracet pozornost ke vzájemnému souboji v předvolební kampani, která vyvrcholí 7. listopadu prezidentskými volbami.

"Potřebujeme budovat na prosperitě, kterou zaznamenáváme," prohlásil po primárkách Albert Gore v Nashville ve státě Tennessee. "Nepotřebujeme se vracet tam, kde jsme byli před osmi lety, republikáni si už svůj přístup vyzkoušeli a výsledkem byla trojnásobná recese a čtyřnásobně větší vnitřní dluh," řekl Gore.

Bush v texaském Austinu prohlásil, že republikáni si odnášejí národní vítězství. "Nyní se naše strana znovu sjednotí a zaměří se na hlavní cíl - skoncovat s érou Clintona a Gorea," zdůraznil Bush v narážce na rozpolcenost, kterou do republikánských řad vnášel arizonský senátor John McCain.

McCain zvítězil jen ve čtyřech severovýchodních státech Nové Anglie - ve Vermontu, Connecticutu, Massachusetts a Rhode Island, kde mu tradičně jako předtím v jeho kampani pomohli nezávislí voliči. Tvář si zachoval také ve významném státě New York, kde podle posledního neúplného součtu dosáhl 43 procent hlasů ve srovnání s přibližně 51 procenty pro Bushe. Ten triumfoval v klíčovém státě Kalifornii a dále ještě v Georgii, Ohiu, Maine, Marylandu, Missouri, Minnesotě a ve státě Washington.

Zatímco McCain vzdoroval alespoň v několika státech, Bradley si odnesl volební výprask ve všech státech včetně svého rodného Missouri. Gore ho rozdrtil ve čtyřech státech Nové Anglie a podle průběžných výsledků ho pokořil osmdesátiprocentním vítězstvím v Georgii, dále 70 procenty hlasů v Ohiu a 60 procenty voličů v New Yorku a  Marylandu. Podle agenturních zpráv Gore vítězí ve dvanácti státech, Bush v osmi, ale jsou mezi nimi i klíčové státy Kalifornie, New York a Ohio.

Proč "superúterý"?
Republikánské primárky a volební shromáždění, takzvané caucuses, se uskutečnily ve třinácti, a v případě demokratů dokonce v šestnácti státech Unie. Ve volbách se měla vyslovit celá třetina amerických voličů, neboť primárky se týkají velké části USA včetně New Yorku a Kalifornie, území, na němž žije přes 90 milionů Američanů. Proto tedy "superúterý".

Demokratickým favoritem byl Gore
Snazší výchozí pozici měl viceprezident Al Gore, favorit Demokratické strany. Jeho jediný konkurent Bill Bradley nedosáhl těch vrcholů, které sliboval, když vstupoval do volebního boje. A podle mnohých přišel do semifinále demokratů jako ten, jenž s největší pravděpodobností prohraje. Nemá slibné vyhlídky uspět ani v New Yorku, za jehož klub kdysi tato někdejší hvězda basketbalu hrávala. Bradley se snažil vystupovat proti Goreovi, jehož popisoval jako oportunistického technokrata, jako čestný "pokrokář" však příliš nezapůsobil a voliči mu to dali znát. Nakonec Bradley u voličů vycházel jako ještě nudnější patron než Gore, který se docela úspěšně v průběhu dosavadních primárek zbavoval svého navyklého obrazu dřevěného a šedého politika.

Republikánská kampaň je vzrušenější a dramatičtější
O co je demokratická kampaň nudnější, o to vzrušenější a dramatičtější je v republikánském táboře. Ukazují to i dosavadní výsledky primárek, kdy jednou je na koni arkansaský senátor John McCain, hrdina vietnamské války, podruhé zase texaský guvernér George Bush. Nejdříve McCain výrazně porazil Bushe v New Hampshiru, ten mu to oplatil v Jižní Karolíně, poté zase triumfoval McCain v Michiganu a Arizoně, zatímco Bush jej porazil ve Virginii a ve státě Washington.

V jejich vzájemných střetech nechybějí ani podpásové rány. Ta nejčerstvější je podle McCaina reklamní šot uváděný v New Yorku, podle se něhož McCain stavěl proti financování výzkumu rakoviny prsu. Jak řekl sám senátor, hlasoval proti financování proto, že bylo zahrnuto do zákona, ve kterém byla řada dalších věcí, se kterými nesouhlasil. "Hlasoval jsem desetkrát pro navýšení peněz k výzkumu rakoviny," citoval McCaina list New York Times. "Tento druh negativních útoků jen dokazuje, že Bush chce vyhrát tím nejhorším způsobem."

Před několika dny to mezi Bushem a McCainem zase jiskřilo na jiné téma - náboženství. Metodista McCain zaútočil na baptistu Bushe, že je antikatolík a že jeho spojenci z pravicové Křesťanské koalice představují "ďábelské síly". Důvodem k tomu mimo jiné bylo Bushovo vystoupení na jihokarolínské Univerzitě Boba Jonese, která je v celých USA známá tím, že na její půdě jsou zakázány mezirasové svazky.

Duel mezi McCainem a Bushem je soubojem o dvě rozdílné skupiny voličů - zatímco "reformátora" a charismatického McCaina, jak ukázaly otevřené primárky v některých státech, podporují zejména umírnění republikáni, demokraté a stranicky nezařazení, Bushovu základnu tvoří především tradiční republikáni. A průzkumy mínění naznačují, že Bush má nad McCainem nyní v mnoha státech náskok, a to právě díky tomu, že v nich půjdou k urnám zejména registrovaní, tudíž tradiční republikáni.

Texaský guvernér a syn bývalého prezidenta má na své straně i další podstatnou výhodu - podporu vedení a mašinerie Republikánské strany, což z něho činí předem favorita.

Demokratický kandidát na post prezidenta USA Al Gore líbá svou manželku Tipper po vystoupení v Nashvillu

Demokrtický kandidát na prezidenta USA Bill Bradley opouští se svou manželkou Ernestine hotelovou kuchyň po vystoupení v New Yorku

Republikánský kandidát na post amerického prezidenta George Bush s manželkou Laurou při vystoupení v texaském Austinu

Republikánský kandidát John McCain s manželkou Cindy při projevu v Kalifonii

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

„Musím přemýšlet.“ Španělský premiér zvažuje demisi kvůli vyšetřování své ženy

25. dubna 2024  9:21

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu večer uvedl, že zvažuje rezignaci v souvislosti se...

ANO napadlo u Ústavního soudu změny u stavebního spoření. Vadí mu i zpětná účinnost

25. dubna 2024  9:17

Opoziční hnutí ANO napadlo u Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...