Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na tiskové konferenci po summitu G20 ve Washingtonu (16. listopadu 2008)

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na tiskové konferenci po summitu G20 ve Washingtonu (16. listopadu 2008) | foto: Reuters

O americkém štítu si každá země rozhodne sama, obrátil Sarkozy

  • 77
Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho má každá země právo svobodně rozhodnout o umístění systémů protiraketové obrany na svém území. Prezident tak na sobotní tiskové konferenci ve Washingtonu zmírnil své páteční prohlášení, ze kterého vyplývalo, že americký štít v Evropě odmítá.

Sarkozy na tiskovce uvedl, že protiraketová obrana může být "doplňkem obranným systémům proti raketové hrozbě odkudkoli, například z Íránu". V této souvislosti se odvolal na letošní summit NATO v Bukurešti, který protiraketové plány zahrnul do širších bezpečnostních úvah aliance a k jehož závěrům se Francie přihlásila.

"Česká republika a Polsko, kde USA hodlají vybudovat své protiraketové objekty, se tak rozhodnou poté, kdy úřad amerického prezidenta převezme Barack Obama," řekl dále Sarkozy.

Nepřímo tak naznačil, že nová americká administrativa by mohla zastávat jiné přístupy než vláda odcházejícího prezidenta George Bushe, která s Prahou a Varšavou vyjednala smlouvy o umístění základen. Obama je ve vyjádřeních na toto téma zdrženlivý.

Prezident zároveň konstatoval, že v současnosti není bezprostřední a naléhavá potřeba rozmisťování základen v Evropě. Podobně se vyslovil na summitu EU-Rusko v pátek v Nice, kdy řekl, že plány na protiraketový štít nezajistí Evropě větší bezpečnost a s jejich uskutečňováním by se mělo počkat. - čtěte Americký štít bezpečnosti v Evropě nepomůže, prohlásil Sarkozy

V sobotu k tomu dodal, že se snažil o zmírnění napětí vůči Rusku a jeho prezidentovi Medveděvovi.

S americkými představiteli o protiraketové obraně ve Washingtonu Sarkozy podle svých slov nehovořil. Sobotní tisková konference v americkém hlavním městě zakončila summit zemí G20.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue