Fuád Masúm bude novým prezidentem Iráku.

Fuád Masúm bude novým prezidentem Iráku. | foto: Profimedia.cz

Irácký parlament zvolil nového prezidenta, bude jím Kurd Fuád Masúm

  • 1
Irácký parlament ve čtvrtek zvolil novým prezidentem Iráku Kurda Fuáda Masúma, který patří k nejstarším členům iráckého zákonodárného sboru. Masúm nahradí Džalála Talabáního, který byl v čele státu po dva mandáty a o třetí se podle ústavy ucházet nemůže.

Talabání v roce 2012 prodělal mozkovou mrtvici a z léčení v Německu se vrátil před pěti dny.

V Iráku se v dubnu konaly parlamentní volby, ale země dosud nemá vládu, jelikož blok premiéra Núrího Málikího dosud koalici nesestavil. Masúm patří k zakládajícím členům Vlasteneckého svazu Kurdistánu a byl považován za nejpravděpodobnějšího Talabáního nástupce. Patřil k jeho nejbližším poradcům.

Fuád Masúm se narodil v roce 1938 v iráckém Kurdistánu a stejně jako Talabání pochází z náboženské rodiny. Oba strávili dětství společně a zůstali blízkými přáteli. Masúm studoval nejprve na kurdských náboženských školách, ve dvaceti letech pak vstoupil na prestižní univerzitu Al-Azhar, kde absolvoval náboženská studia a získal také doktorát.

V 80. letech měl velký vliv na usmíření soupeřících kurdských stran a v roce 1992 se stal prvním premiérem Kurdistánu. Po americké invazi v roce 2003 se podílel na vypracování nové irácké ústavy a roku 2004 se stal poslancem. Je ženatý a má pět dcer.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue