Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Erupce sopky na Novém Zélandu: nejméně pět mrtvých, desítky zraněných

  6:26aktualizováno  17:06
Na novozélandském ostrůvku White Island v pondělí vybuchla sopka. Erupce si vyžádala nejméně pět obětí a 31 zraněných. Počet obětí pravděpodobně ještě poroste, osm lidí je stále nezvěstných. Policie se domnívá, že na ostrově nikdo nepřežil. Pátrací akci však v pondělí už komplikuje tma, ráno ostrov prohledají drony.

Sopečný ostrov je neobydlený, pravidelně ho ale navštěvují skupiny turistů. Podle premiérky Jacindy Ardernové bylo v době erupce na ostrově či v jeho blízkosti asi sto turistů, podle policie jen polovina tohoto počtu.

Osmnáct lidí se z ostrova podařilo zachránit, další tam ale zůstávají, informovala policie. Téměř všichni zachránění jsou zraněni, přičemž někteří mají těžké popáleniny, uvedl vyšetřovatel John Tims. Mezi zachráněnými jsou podle policie kromě Novozélanďanů turisté ze Spojených států, Británie, Číny a Malajsie a také turisté, kteří cestovali na obří luxusní výletní lodi Ovation of the Seas. 

Počet mrtvých pravděpodobně ještě poroste, protože mnoho turistů zůstalo na ostrově. Záchranáři po výbuchu několikrát proletěli nad ostrovem ve vrtulníku. Žádné známky života však neviděli. „Na základě informací, které máme, se domníváme, že na ostrově nejsou přeživší,“ uvedla podle The New Zealand Herald policie.

„Zatím nemáme žádné informace, že by byli zraněni čeští občané,“ řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Lucie Marie Kühnová. Česká diplomacie prostřednictvím aplikace Drozd rozeslala upozornění všem 230 Čechům, kteří se zaregistrovali, že nyní na Novém Zélandu pobývají.

Televize přinesly po erupci záběry obrovského mraku, který podle vulkanologů vystoupal do výšky více než 3 600 metrů nad sopku. Premiérka Jacinda Ardernová označila erupci, která začala kolem 14:11 místního času (2:11 SEČ), za velmi významnou mimořádnou událost. Úřady vypravily sedm vrtulníků se zdravotníky na palubě na pomoc postiženým.

KLM po přeletu Atlantiku otočila letadlo kvůli sopce i koním na palubě

Zpravodajský server Stuff zveřejnil fotografie, které byly pořízeny krátce před erupcí a na nichž je zachyceno několik turistů v blízkosti kráteru.

Do záchranných operací v blízkosti ostrova se zapojila také novozélandská armáda. Letectvo vyslalo na místo letoun Orion a dvě helikoptéry. K ostrovu míří také vojenská loď HMNZS Wellington.

White Island je vzdálen asi 50 kilometrů od východního pobřeží Severního ostrova. V blízkosti sopky je nebezpečno, varovaly místní úřady a vyzvaly lidi, aby se blízkým oblastem vyhnuli.

Podle monitorovacího systému GeoNet šlo o mírnou vulkanickou erupci a byl vyhlášen čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň bdělosti na pětistupňové škále, kde pětka znamená velkou erupci.

Erupce byla „okamžitá“, tvrdí vědci

Vědci popisují erupci jako „v zásadě okamžitou“. Podle Brada Scotta z novozélandského výzkumného ústavu GNS Science bylo a je těžké předvídat, co se stane se sopkou, která je nyní uprostřed eruptivní epizody.

„Po neklidném období je vždy pravděpodobnost erupce - ale panuje kolem toho spousta nejistot,“ upozornil Scott s tím, že vědci budou nadále bedlivě sledovat monitorované parametry vulkánu. „Při podobném typu erupce se v jedné minutě nic neděje a v příští se děje všechno,“ řekl zpravodajskému serveru news.com.au upozornil Scott.

Neklidné období sopky na ostrůvku White Island měli podle něj vědci podchycené. Krátce před erupcí zvýšily úřady varování před sopečnou aktivitou na druhou úroveň. V té době pozorovali zvyšující se množství plynného oxidu siřičitého, který je klíčovým indikátorem stoupajícího magmatu v útrobách sopky.

Vulkanolog Aucklandské univerzity Shane Cronin dodal, že náhlé, nečekané erupce sopek, jako je ta na White Islandu, se mohou stát kdykoli. „Magma je blízko povrchu, a horko a plyny z tohoto horka znamenají, že povrch a spodní voda vytvoří dynamický hydrotermální systém,“ řekl.

„Víme, že hydrotermální a takzvané freatické erupce mohou přijít náhle s jen malým varováním, anebo zcela bez varování, protože je pohání rozpínavost přehřáté vody měnící se na páru,“ dodal. Rizika spojená s tímto typem erupcí zahrnují prudké vystřelování rozžhavených kamenů a popela, a vznik hurikánu podobných vírů mokrého popela a hrubých částic, které sálají ze sopouchu.

„Mohou být smrtící v tom smyslu, že způsobí zranění při nárazu, popáleniny a dýchací problémy,“ řekl Cronnin. „Tyto erupce jsou krátké, ale jakmile začnou, existuje vysoká možnost dalších, obvykle slabších erupcí, jak se vyrovnává rovnováha sopečného systému.“

Erupci sleduje celá země

Výbuch vulkánu znepokojil obyvatele ostrovní země. „Nic srovnatelného se předtím za mého života nestalo. Jediné srovnání je možné se zemětřesením v Christchurch,“ připomněl pro iDNES.cz Novozélanďan Patrick Wightman přírodní katastrofu z roku 2011, při které tehdy zemřelo 185 lidí.

„Dozvěděl jsem se o tom, když jsem přišel z práce od své matky. Nevěnoval jsem tomu velkou pozornost, než jsem se ve zprávách dozvěděl, že tam byli lidé,“ řekl Wightman, který žije na jižním ostrově. 

„Jedna věc je, když během přírodní katastrofy zemřou vaši spoluobčané, ale navíc cítím zvláštní zodpovědnost za lidi, kteří nebyli z mé země. Je to jako být účastníkem autonehody, za kterou nemůžete,“ popsal své pocity.

Sopku na ostrově nazývají Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, Whakaari a podle agentury DPA jde o nejaktivnější sopku země.

Ostrov v roce 1769 objevil britský mořeplavec James Cook, který mu dal také jméno. V současnosti ho navštěvuje přibližně 10 tisíc turistů ročně.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...