Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová na návštěvě staveniště v Aucklandu...

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová na návštěvě staveniště v Aucklandu (2. října 2020) | foto: Reuters

Nový Zéland znovu porazil koronavirus. Můžeme být hrdí, řekla premiérka

  • 81
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila opětovnou porážku koronaviru. Reagovala tak na uvolnění přísných opatření zavedených ve městě Auckland. V zemi už čtrnáct dní nebyl zaznamenán žádný případ domácího přenosu. Oceňovaný novozélandský přistup tvrdého a včasného zavedení opatření podle odborníků ale nemůže sloužit jako model pro ostatní země.

„Můžeme se znovu cítit hrdí,“ řekla premiérka, „že se nám podařilo dostat se do této pozice společně.“ Novozélanďané se podle ní se drželi vládního plánu a „porazili virus znovu“.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek evidovalo dva nové případy koronaviru v zemi. Jsou to dva příchozí z Indie, kteří se nacházejí v karanténním zařízení. Komunitní přenos viru úřady nezaznamenaly už čtrnáct dní.

Ardernová vyhlásila v červnu „eliminaci přenosu viru na Novém Zélandě“. Po třech měsících bez žádného známého případu komunitního šíření koronaviru se však srpnu objevilo nové záhadné ohnisko nákazy v největším novozélandském městě Auckland. Vláda se rozhodla město zavřít.

Obyvatelé Aucklandu nesměli opustit město a museli zůstat ve svých „domácích bublinách“. Vyjít mohli jen za prací, do supermarketu, k lékaři či cvičit. Veřejné pláže či parky směli navštívit jen v případě, že byli blízko domovů.

Světové lídryně si vedou často lépe než lídři, jsou striktní i empatické

Premiérka ve středu oznámila, že situace v Aucklandu je pod kontrolou a opatření ve městě se vrátí na stupeň jedna jako ve zbytku země. „Je tu 95procentní šance, že jsme klastr eliminovali,“ řekla. Se 179 případy koronaviru byl Auckland největším ohniskem nákazy v zemi.

Lidé v Aucklandu nyní už nemusí povinně nosit roušky ve veřejné dopravě, i když je to stále doporučováno. Mohou znovu navštěvovat kulturní zařízení, jako jsou kina či divadla. Zákaz shromažďování ve více než sto lidech již vláda odvolala.

Podle Ardernové otevření Aucklandu svědčí o úspěšnosti vládní strategie s názvem „tvrdě a včasně“. Nový Zéland byl jednou z prvních zemí, která zavedla nejpřísnější karanténu na světě. Ačkoliv se v létě pravidla uvolnila, země se neotevřela světu. Hranice jsou stále zavřené, do země nesmí až na výjimky nikdo zvenčí. 

Model vhodný k následování?

Rychlá reakce v kombinaci s izolací Nového Zélandu od zbytku světa, malá populace a masivní testování podporované rozšířenou trasovací aplikací je podle expertů příčinou, proč ostrovní stát má rekordně nízký počet nakažených. Koronavirem se nakazilo 1 866 lidí, dvacet pět lidí na nemoc covid-19 zemřelo.

Není to pohádka. Tchaj-wan zvládl epidemii bez karantén a umrtvení ekonomiky

Spolu s Hongkongem a Tchaj-wanem či Vietnamem patří Nový Zéland mezi pár vyvolených, jimž se vyhýbá druhá vlna koronaviru. V anketě, kterou realizovala společnost Bloomberg, vedoucí zástupci byznysu novozélandský přístup vyhodnotili jako jeden z nejlepších na světě.

Podle odborníků ale ostatní země, které čelí značnému nárůstu počtu případu nakažených, novozélandský model „eliminace viru“ jen těžko budou následovat. „Na Novém Zélandu se nikdy nepotýkali s velkým propuknutím nákazy, kdy by počet případů přemohl kapacity veřejného zdravotnictví,“ podotýká Adam Kamradt-Scott z university v Sydney.

Pozitivní reference na reakci vlády jsou nicméně velkou politickou vzpruhou pro Ardernovou, která bude 17. října se svými labouristy usilovat o znovuzvolení v odložených parlamentních volbách. Podle průzkumů by labouristům zbývalo jen jedno křeslo potřebné k sestavení vlády bez nutnosti dalšího partnera.

Hlavní opoziční Novozélandská národní strana ve volební kampani sází na ekonomické otázky. Tvrdí, že dokáže lépe řídit protikoronavirovými omezeními poškozené hospodářství. Ardernová je přesvědčena, že ekonomika se vzpamatuje rychle. Podle ní bez přísných opatření by na tom byl Nový Zéland mnohem hůře. 

„Stačí se podívat na svět, abyste viděli alternativu k našemu přístupu,“ řekla s jasným odkazem na růst počty nakažených v okolních státech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video