Nový japonský premiér Jošihideho Sugu krátce po svém zvolení. (16. září 2020)

Nový japonský premiér Jošihideho Sugu krátce po svém zvolení. (16. září 2020) | foto: AP

Japonsko má nového premiéra, Suga chce navázat na Abeho práci

  • 0
Novým japonským premiérem se stal Jošihide Suga. Dolní komora parlamentu ho zvolila jasnou většinou 314 z celkových 465 hlasů. Předseda Liberálnědemokratické strany a dosavadní mluvčí vlády ve funkci nahradil Šinzóa Abeho, který kvůli zdravotním potížím podal demisi.

Nový premiér nyní sestaví vládu, v níž by si funkci mohla udržet až polovina dosavadních ministrů. Zvolení Sugy se čekalo, Liberálnědemokratická strana (LDP) má totiž v dolní komoře parlamentu pohodlnou většinu.

Už v pondělí se bývalý vládní mluvčí Suga stal předsedou LDP. Jednasedmdesátiletý politik slíbil, že naváže na Abeho práci. Za priority své budoucí vlády označil boj proti koronaviru a obnovu pandemií postiženého hospodářství.

Před hlasováním o novém předsedovi vlády podal demisi dosavadní premiér Šinzó Abe. Spolu s ním skončil celý kabinet. Abe na konci srpna oznámil, že se kvůli zdravotnímu stavu rozhodl vzdát funkce premiéra, kterou zastával v letech 2006 až 2007 a od roku 2012 do středy.

Abeho v pozici japonského premiéra vystřídá Suga, dosavadní vládní mluvčí

„Věnoval jsem tělo i duši hospodářské obnově a diplomacii, abych chránil národní zájem Japonska každý den od okamžiku, kdy jsme se vrátili k moci,“ uvedl Abe před posledním zasedáním své vlády. Členy nové vlády budou podle Sugy „reformně orientovaní a tvrdě pracující lidé“.

Podle japonských médií by si funkce mohla udržet až polovina dosavadních členů vlády, mimo jiné ministr financí Taró Aso, ministr zahraničí Tošimicu Motegi či ministryně pro olympijské hry Seiko Hašimotová. Ministrem obrany by se mohl nově stát Abeho mladší bratr Nobuo Kiši.

Mluvčím vlády, kterým byl dosud právě Suga, bude podle médií dosavadní ministr zdravotnictví a tvář japonského boje s koronavirem Kacunobu Kató.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video