ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

V Peru objevili novou mutaci koronaviru, z jižní Ameriky prošla i do USA

  • 40
V Peru objevili novou mutaci koronaviru SARS-CoV-2, která zřejmě vznikla v této jihoamerické zemi, nebo v sousedním Chile. Tamní vědci nyní novou mutaci zkoumají, zatím však nejsou schopni říci, jestli se šíří rychleji nebo způsobuje vážnější zdravotní komplikace. Chile i Peru se od března potýkají s výrazným zhoršením epidemické situace.

„Jediné, co víme, je, že se (mutace) začala objevovat ve stejné době, kdy v Peru začínala druhá vlna (pandemie),“ řekl peruánský mikrobiolog Pablo Tsukayama.

Podle něj stojí varianta, nazvaná C.37, za asi 40 procenty nákaz zkoumaných v peruánské metropoli Limě od ledna do března. Mutaci zaznamenali v celém Peru, dále v Chile a také Argentině, Kolumbii, Ekvádoru či v USA.

Podle Tsukayamy nelze říci, zda nová mutace vznikla v Peru, nebo v Chile. Obě země mají letos podobný epidemický vývoj a ještě v březnu mezi nimi fungovalo pravidelné letecké spojení.

Covidem decimovaná Brazílie odmítla registrovat Sputnik. Vidí v něm riziko

Kdy nynější druhá vlna v Peru dosáhne vrcholu, nelze podle peruánského experta odhadnout. Už před měsícem a půl se podle něj peruánští epidemiologové domnívali, že druhá vlna vrcholí. „Víme jen to, že tato pandemie se chová zcela nepředvídatelně,“ dodal Tsukayama.

S výrazným nárůstem denních nákaz se stále potýká i Chile, které přitom očkuje proti covidu-19 v regionu nejrychleji a ve světovém srovnání je na pátém místě. Alespoň jednu dávku vakcíny tam dostalo asi 41 procent obyvatel, což je skoro stejně jako v USA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video