Marie Colvinová na káhirském náměstí Tahrír, centru protestů proti bývalému...

Marie Colvinová na káhirském náměstí Tahrír, centru protestů proti bývalému prezidentovi Husní Mubarakovi | foto: AP

Novinářka zabitá v Sýrii hledala při útoku boty, aby mohla utéct

  • 626
Novinářka Marie Colvinová, která byla minulý týden zabita v Sýrii, zemřela, když se snažila najít boty a utéct z bombardovaného domu. Před vstupem do budovy, jež sloužila jako tiskové centrum, se totiž podle místního zvyku musela zout.

V době, kdy na dům dopadly první střely, byla Colvinová v přízemí. Ihned jí došlo, že cílem útoku je právě novinářský dům, a tak se rychle snažila dostat ven. Když v hale hledala boty, dopadla raketa jen několik metrů od ní. Napsal to britský list The Sunday Times, pro nějž pracovala.

Šestapadesátiletá Colvinová zemřela v syrském městě Homs ve středu. Druhou obětí z řad novinářů byl francouzský fotograf Remi Ochlik, který jen před pár dny vyhrál jedno z ocenění prestižní soutěže World Press Photo (čtěte více o úmrtí novinářů).

Matka novinářské matadorky reportérům televize CNN řekla, že se stále neúspěšně snaží získat ostatky své dcery. Humanitární pracovníci se o převoz pokoušeli i v sobotu, ale situace je stále příliš nebezpečná, takže se to nepodařilo.

Známá Američanka tak možná bude muset být prozatím pohřbena v Sýrii. "Včera nám řekli, že dnešek je zřejmě poslední den pro převoz," uvedla v neděli Rosemarie Colvinová. Dodala, že si myslí, že se syrské vládní síly zaměřily přímo na její dceru.

"Byli v tom domě první a v tom ta horní patra odstřelili. Nejdřív mířili na předek budovy," prohlásila s tím, že útok na provizorní tiskové centrum, kam se Colvinová s Ochlikem uchýlili, nebyla náhoda.

Den před svou smrtí Colvinová v rozhovorech pro televizní stanice CNN nebo ITN popisovala boje v Homsu a mluvila také o smrti dítěte. "Vidět smrt malého dítěte je hrozné. Dívali jsme se na toho chlapce, jak se jeho břicho zvedalo a zvedalo, protože se snažil nadechnout. Zlomilo mi to srdce," řekla tehdy s tím, že smrt tohoto dítěte byla jen jedním z mnoha tragických příběhů.

Do Sýrie se dostala bez povolení, stejně jak mnoho dalších novinářů a aktivistů. Chtějí ukázat bezvýchodnou situaci místních civilistů.

Ve čtvrti Bábá Amr v Homsu se podle jejích zpráv skrývá 28 tisíc bezbranných lidí. "Nejsou tu žádné vojenské cíle," odmítla tvrzení syrské vlády, která útoky vysvětluje lovem teroristů. "To je naprostá lež. Syrská armáda ostřeluje město plné hladovějících civilistů," dodala. Den poté zemřela.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video