Vyšetřování případu vede protiteroristická policie a účastní se ho sto...

Vyšetřování případu vede protiteroristická policie a účastní se ho sto policistů. (6. července 2018) | foto: Reuters

Nejen malá lahvička s novičokem. Otráveny mohou být i další předměty

  • 246
Britská policie nevylučuje, že mohou být kontaminovány nervově paralytickou látkou kromě malé lahvičky z domu dvojice otrávené novičokem v Amesbury i další předměty. Podle vyšetřovatelů je případ úzce propojen s případem bývalého agenda Skripala a jeho dcery.

Londýnská policie v pátek 13. července potvrdila, že zdrojem novičoku, s nímž přišla dvojice před dvěma týdny do styku, byla malá lahvička, která se našla v domě jedné z obětí otravy. 

Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová mezitím zemřela, její 45letý partner Charlie Rowley v úterý 10. července nabyl vědomí. Podle policie přišli do styku s látkou nešťastnou náhodou. 

Lahvička byla jen jedním z 400 předmětů, které vyšetřovatelé zajistili v domě muže v Amesbury. Policie sdělila, že mnoho z těchto předmětů by mohlo být kontaminováno. Předměty odeslali do laboratoří k analýze. 

Vyloučeno údajně není ani to, že existují další ještě neobjevené nádržky s novičokem nebo kontaminovaná místa. Pátrání po nich by mohla trvat ještě měsíce, uvedl policejní mluvčí.

Britský pár byl otráven novičokem. Policie u Salisbury má pohotovost

Britští vyšetřovatelé rovněž zjišťují, zda jed pochází z téhož zdroje jako látka stejného typu, jíž byli v březnu vystaveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija ve městě Salisbury, které leží nedaleko Amesbury. (O případu agenta Skripala jsme psali zde: Bývalý ruský špion bojuje v Británii s otravou, je v kritickém stavu).

 Zatím vyšetřovatelé považují za pravděpodobné, že oba případy spolu úzce souvisejí. Nález lahvičky přitom považují za velký pokrok při pátrání po pachatelích.

Londýn tvrdí, že za útokem na Skripalovy je Moskva. Pokud by se prokázala souvislost obou případů, napětí mezi Londýnem a Moskvou by se dále zvýšilo. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video