Policie v britském Amesbury vyšetřuje další případ otravy novičokem. (5....

Policie v britském Amesbury vyšetřuje další případ otravy novičokem. (5. července 2018) | foto: AP

Brit otrávený novičokem se probral z bezvědomí, jeho stav zůstává vážný

  • 174
Brit, který se před deseti dny se svou partnerkou přiotrávil nervově paralytickou látkou typu novičok v jihozápadní Anglii, nabyl vědomí. Oznámila to v úterý nemocnice v Salisbury, kde byl v kritickém stavu hospitalizován. Žena v neděli zemřela.

„Konstatovali jsme mírné, ale významné zlepšení stavu Charlieho Rowleyho. Je v kritickém, ale stabilizovaném stavu a je nyní při vědomí,“ uvedla nemocnice ve svém prohlášení.

Vyšetřovatelé předpokládají, že pětačtyřicetiletý Rowley a o rok mladší Dawn Sturgessová přišli před necelými dvěma týdny v Amesbury na jihu Anglie do kontaktu s nervovou látkou nešťastnou náhodou. Nyní se snaží zjistit, kde k ní přišli.

Testy potvrdily, že se s látkou dostali do kontaktu rukama. Britská média uvedla, že byli uživatelé drog. Spekuluje se, že dvojice z Amesbury mohla najít ampulku nebo injekční stříkačku se zbytky jedu, který byl použit v nedalekém Salisbury.

Právě v Salisbury někdo v březnu otrávil novičokem bývalého dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Oba jen těsně unikli smrti a nyní přebývají na utajovaném místě. Také oni byli v péči lékařů v salisburské nemocnici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video