Policista hlídkuje před nemocnicí v Salisbury, kde se léčí britský pár otrávený...

Policista hlídkuje před nemocnicí v Salisbury, kde se léčí britský pár otrávený novičokem (4. července 2018). | foto: Reuters

Brita otráveného novičokem pustili domů, není už nebezpečný pro okolí

  • 117
Brita, který se přiotrávil novičok, v pátek propustili z nemocnice. Informovala o tom britská média s odvoláním na vedení nemocnice v Salisbury, kde se pětačtyřicetiletý Charlie Rowley léčil.

Reportérka deníku The Independent na Twitteru napsala, že podle úřadů byl Rowley dekontaminován a již nepředstavuje žádné nebezpečí pro své okolí.

Představitelka nemocnice v Salisbury Lorna Wilkinsonová uvedla, že pátek je „významným milníkem v procesu (Rowleyho) uzdravování“. Rowley podle ní prošel strašnou zkušeností, kterou by nikdo nechtěl zažít.

Novičokem se Rowley a jeho o rok mladší partnerka Dawn Sturgessová otrávili 30. června v Amesbury. Podle policie přišli do styku s nervově paralytickou látkou nejspíš nešťastnou náhodou. Sturgessová na následky otravy již dříve zemřela, Rowley 10. července nabyl vědomí a úřady informovaly, že není v kritickém stavu.

Podle policie byla zdrojem otravy malá lahvička, která se našla v Rowleyho domě.

Britští vyšetřovatelé zjišťují, zda jed pochází z téhož zdroje jako látka stejného typu, jíž byli v březnu vystaveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija v Salisbury, které leží nedaleko Amesbury. Zatím vyšetřovatelé považují za pravděpodobné, že oba případy spolu úzce souvisejí. Nález lahvičky přitom považují za velký pokrok při pátrání po pachatelích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video