Vyšetřování případu vede protiteroristická policie a účastní se ho sto...

Vyšetřování případu vede protiteroristická policie a účastní se ho sto policistů. (6. července 2018) | foto: Reuters

Nelze potvrdit, že otravu Britů způsobil stejný novičok jako u Skripala

  • 67
Britští vyšetřovatelé prozatím nemohou potvrdit, že pár, který se nedávno otrávil novičokem, přišel do kontaktu s tou samou směsí, která byla v březnu použita k útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Nakažená žena otravě podlehla, muž je nadále v kritickém stavu.

Podle agentury Reuters to v pondělí novinářům sdělil šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu. „V tuto chvíli není možné říci, zda nervová látka zjištěná při tomto incidentu souvisí s útokem na Sergeje Skripala a Juliji Skripalovou,“ řekl Basu.

Vyšetřovatelé již vědí, že se pár otrávil novičokem, spojení mezi tímto případem a Skripalem však potvrzeno nebylo, ačkoli s tím podle Basua pracovní teorie počítá.

Basu uvedl, že nový případ otravy ještě více podpořil úsilí vyšetřovatelů odhalit osoby, které za incidentem stojí. Použití novičoku pak označil za nehoráznost a barbarství. 

Čtyřiačtyřicetiletá Dawn Sturgessová, která v neděli zemřela, a její o rok starší partner Charlie Rowley přišli s toxickou látkou do styku na počátku července. Basu uvedl, že úmrtí dokládá, že Sturgessová byla vystavena velké dávce.

Moskva odpovědnost popírá, smrti Britky lituje

Jak přesně se dvojice otrávila, známo oficiálně není. Policie podle AP vychází z toho, že se pár musel dostat k nádobě, ve které byl toxický materiál uložen. Z útoku na Skripala a jeho dceru Londýn oficiálně obvinil Rusko, které však odpovědnost odmítlo. 

Moskva nicméně nad smrtí Britky vyjádřila lítost. Vinit z ní Rusko by bylo absurdní, uvedl v pondělí podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Situace podle něj představuje nebezpečí pro celou Evropu.

„Je nám líto smrti britské občanky a nadále jsme hluboce znepokojeni výskytem toxických látek na území Británie. Představují tím nebezpečí nejen pro Brity, ale i ostatní Evropany,“ cituje TASS Peskova. Případná obvinění, že za incident v Amesbury je zodpovědné Rusko, by podle mluvčího Kremlu byla absurdní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video