Záznam z kamery na palubní desce policejní auta ze zásahu proti bezdomovci...

Záznam z kamery na palubní desce policejní auta ze zásahu proti bezdomovci Miltonu Hallovi, kterého zastřelilo 6 policistů v Michiganu. | foto: Youtube.com

V USA zveřejnili video, na kterém policisté rozstříleli bezdomovce

  • 389
Byl černoch, bezdomovec a trpěl psychickou poruchou. Život Miltona Halla vyhasl před dvěma lety na parkovišti ve státě Michigan, kde ho zastřelila šestice policistů. Jeho rodina nyní zveřejnila záznam incidentu a dovolává se spravedlnosti.

Policisté zastřelili Miltona Halla v roce 2012 za bílého dne na parkovišti v městečku Saginaw. Jeho smrt tehdy vyvolala bouřlivé protesty a rozjelo se vyšetřování, úřady ale ani po dvou letech nikoho neobvinily. V pondělí zveřejněné video přináší na střelbu nové světlo.

Na videu pořízeném z palubní kamery jednoho z aut vyplývá, že vyděšený Hall se od nejbližšího policisty pohyboval ve vzdálenosti několika metrů. Nejspíš se bál policejního psa, který na něj štěkal a dorážel. Když Hall neusposlechnul výzvu, aby odložil svůj kapesní nůž, policisté spustili střelbu. Vystřelili celkem 46krát, z toho 14 střel Halla zasáhlo. Jeden z policistů pak umírajícímu spoutal ruce.

Advokátka Hallovy rodiny Debra Freidová uvedla, že policisté mentálně nemocného muže pronásledovali kvůli stížnosti z blízkého obchodního centra, že ukradl hrnek s kávou. „Celou událost naprosto nezvládli. Místo i Miltona měli pod kontrolou a nic nenaznačovalo tomu, že by představoval bezprostřední hrozbu,“ říká Freidová.

Ministerstvo spravedlnosti v únoru oznámilo, že vyšetřovatelé nenašli dostatek důkazů pro stíhání policistů. Americká unie občanských svobod (ACLU), na jejímž webu bylo video zveřejněno, chce nyní přinutit vládu, aby Hallův případ znova otevřela.

Amerika v posledních měsících opět řeší otázku rasismu mezi policisty, kteří navíc podle aktivistů až příliš často sahají po zbrani. Téma vybublalo na povrch letos v červenci, kdy bílý policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka v Missouri. Incident vyvolal vlnu nepokojů. Na počátku října se podobná tragédie stala v St. Louis (více čtěte zde).

Policejní zásah ve městě Saginaw, při kterém policisté zastřelili bezdomovce:

zdroj: www.youtube.com

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue