Sestavením vlády pověřený Antonis Samaras kráčí chodbou řeckého parlamentu (20.

Sestavením vlády pověřený Antonis Samaras kráčí chodbou řeckého parlamentu (20. června 2012) | foto: Reuters

Řecko má nového premiéra, socialisté slíbili Samarasovi podporu

  • 12
Antonis Samaras se stal novým řeckým premiérem. Kabinet šéfa pravicové strany Nová demokracie podpoří socialističtí poslanci ze strany PASOK. Řecký prezident Samarase oficiálně pověřil sestavením vlády.

"Získal jsem parlamentní většinu potřebnou k vytvoření nové vlády, která zajistí dlouhodobou stabilitu a přinese naději," řekl prezidentovi Karolosi Papuliasovi předseda Nové demokracie Antonis Samaras.

Dohoda je tady

Předseda řeckých konzervativců Antonis Samaras se v 15 hodin sešel s prezidentem Karolosem Papuliasem, aby mu oznámil, že má připravený tým, který bude tvořit jeho novou vládu. Informaci přinesla agentura Reuters. Prezident následně Samarase oficiálně pověřil vytvořením nového kabinetu. Krátce před 18. hodinou Samaras složil přísahu.

S Papuliasem se setkal asi hodinu poté, co s předsedou strany PASOK Evangelosem Venizelosem definitivně dohodl parlamentní spolupráci.

Rozhodnutí nevyslat do vlády své zástupce oznámil předseda Panhelénského socialistického hnutí (PASOK) Evangelos Venizelos po dopoledním zasedání poslaneckého klubu strany.

Do vlády nechce vstoupit ani Demokratická levice (DIMAR), která se rýsuje jako třetí koaliční partner ND. "Podpoříme vládu při hlasování o důvěře, ale do kabinetu nevstoupíme," řekl v úterý večer předseda DIMAR Fotis Kuvelis.

V průběhu středečního odpoledne se mají politici sejít znovu, tentokrát všichni tři pohromadě, aby projednali obsazení resortů. Podle serveru listu To Vima se už spekuluje o tom, že jako ministr financí bude navržen guvernér řecké banky Vasilis Rapanos, který bude pověřen vyjednáváním s partnery z eurozóny a Mezinárodního měnového fondu o zmírnění podmínek mezinárodní finanční pomoci, která zaštiťuje zemi před bankrotem.

Rozhodnutí PASOK nejít do vlády prosazoval ve vedení strany Venizelos. V úterý večer kvůli tomu vyvolal ostré hádky s dalšími partajními lídry, píše To Vima. Část vedení strany totiž prosazovala názor, že pokud PASOK chce plně podporovat budoucí vládu, pak by v ní měla mít také svoje ministry. Podle všeho se nejhlasitěji ozývali ti, kteří měli o vládní křesla zájem.

PASOK se chce držet předvolebních slibů

Venizelos jim ale rozhodně oponoval připomínkou předvolebního slibu, že se PASOK už nebude snižovat k politikaření a obchodu s ministerskými funkcemi a voličům slíbil, že v budoucím kabinetu, o kterém už předvídal, že půjde o prozatímní kabinet "národní záchrany", nezasednou už žádné známé tváře z předchozích vlád.

Venizelos už po prvních volbách v květnu, v nichž PASOK utrpěl zdrcující porážku, vyvolal ve straně personální zemětřesení. Požádal všechny členy výkonného výboru strany, aby se oficiálně vzdali svých funkcí. Stranu má v příštích měsících čekat sjezd, na kterém by mělo být zvoleno nové vedení.

Jeden z uznávaných starých členů strany Theodoros Pangalos vyslovil v rozhlase názor, že série dvou volebních porážek ukázala, že PASOK by možná měl vyměnit nejen osobnosti ve svém čele, ale také ideologii a snad i celý název.

Samaras potřebuje co nejsilnější parlamentní podporu, aby mohl prosadit úsporná opatření nezbytná k boji s obřím státním zadlužením. Cestu z krize pomáhá Řecku nalézt Evropská unie a Mezinárodní měnový fond s pomocí mnohamiliardové půjčky, jejíž poskytnutí obě instituce vážou na tvrdý úsporný program.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue