Oblast u Nové Kaledonie zasáhlo zemětřesení, úřady varovaly před tsunami

  • 0
Oblast u tichomořského souostroví Nová Kaledonie zasáhlo ráno našeho času silné zemětřesení. Podle Pacifického střediska varování před tsunami (PTWC) měly otřesy v hloubce 10 kilometrů sílu 7,6 stupně. Úřady Nové Kaledonie i nedalekého souostroví Vanuatu vydaly varování před tsunami a nařídily evakuaci některých pobřežních oblastí.

Na pobřeží byly zaznamenány vlny dosahující výšky 1,5 až dvou metrů, žádné oběti ani větší škody ale nezpůsobily a varování bylo zhruba po třech hodinách zrušeno, napsala agentura AFP.

Zemětřesení udeřilo v 5:18 SEČ jihovýchodně od ostrovů Loyauté, které se nacházejí necelých 200 kilometrů od novokaledonské metropole Nouméa.

„Nebezpečné vlny tsunami vyvolané tímto zemětřesením jsou možné do 1000 kilometrů od epicentra u pobřeží Vanuatu a Nové Kaledonie,“ uvedlo PTWC. Obyvatelé pobřežních oblastí ve východním cípu Nové Kaledonie byli z tohoto důvodu vyzváni, aby se přesunuli do vzdálenosti více než 300 metrů od břehu a, pokud možno, na místa s nadmořskou výškou větší než 12 metrů. V 8:20 SEČ bylo varování odvoláno.

„Dobrá zpráva je, že nemáme žádné zraněné a žádné škody,“ prohlásil Oliver Ciry, mluvčí novokaledonského úřadu pro civilní ochranu. Krátce přerušena byla produkce niklu, který je hlavní exportní surovinou Nové Kaledonie.

Nová Kaledonie leží v jihozápadním Tichomoří, asi 1 200 kilometrů od Austrálie. S rozlohou přibližně 19 000 kilometrů čtverečních, což je zhruba čtvrtina Česka, je třetím největším souostrovím v Tichém oceánu po Papui-Nové Guinei a Novém Zélandu. Na tomto francouzském území žije asi
260 000 lidí.

Nová Kaledonie

Nová Kaledonie

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video