Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebudeme Rusko, ale SSSR. Jih Ukrajiny se bojí návratu do minulosti

  12:55
V Nové Kachovce, městě nacházejícím se na jihu Ukrajiny a okupovaném ruskými vojsky již od prvního dne invaze, se hromadí náznaky blížícího se připojení k Ruské federaci. Okupační správa plánuje referendum, hřivna se mění v rubl a objevují se ruské nápisy. Místní se ale obávají návratu o 40 let zpět do doby, kdy jejich země byla součástí Sovětského svazu.

Oslavy Dne vítězství v ukrajinském Chersonu (9. května 2022) | foto: Profimedia.cz

V centru města, kde byla vztyčena i ruská vlajka, stojí od dubna socha komunistického vůdce Vladimira Lenina. Na bocích policejních aut nahradil ruský ekvivalent ukrajinské slovo „politsyja“. Některé obchody vedle ukrajinské hřivny přijímají i ruský rubl. Přenos internetových dat je nyní přesměrován přes Rusko a kvůli vyřazení ukrajinské mobilní sítě z provozu nabízejí pouliční prodavači ruské SIM karty.

Reportéři agentury Reuters hovořili s dvěma současnými obyvateli Nové Kachovky a třemi bývalými. Ti vypověděli, že vidí jasné znaky toho, že se vedení dosazené Ruskem snaží o těsné připoutání města a oblastí kolem Chersonu k Moskvě.

Představitel oblastní správy dosazené ruskými silami Kiril Stremousov novinářům řekl, že se vedení snaží v Chersonu protlačit plány na uspořádání referenda o připojení tohoto území k Rusku. Pochvalně mluvil o době před rozpadem Sovětského svazu v roce 1991, kdy byla Ukrajina jednou z 15 národních republik, jimž z Moskvy vládla komunistická strana.

„Rozhodli jsme se, tedy lidé z Chersonské oblasti rozhodli, že potřebujeme uspořádat referendum a hlasovat o připojení k Ruské federaci,“ řekl agentuře Reuters Stremousov, zástupce šéfa Chersonské oblastní správy jmenované Ruskem. Neuvedl ale pro plánovaný plebiscit žádné přesné datum.

Stremousov zároveň řekl, že během několika týdnů ruské internetové připojení kompletně pokryje Chersonskou oblast a vyjádřil naději, že ruský rubl bude v plném oběhu již začátkem příštího roku.

Jaderná elektrárna pojistkou. Rusko chce ve strojovnách rozmístit tanky

Zesílení snah o začlenění ukrajinského území u Černého moře do Ruska přitom přichází právě ve chvíli, kdy Ukrajinci slibují velkou protiofenzívu s cílem získat tyto oblasti zpět.

Kontrola nad Chersonem, jenž byl před válkou domovem milionu Ukrajinců, poskytuje Rusku pozemní koridor propojující jeho území s anektovaným Krymským poloostrovem. Chersonská oblast zároveň zahrnuje i kanál z řeky Dněpr, který je nezbytný k zajištění dodávek vody na poloostrov.

Nova Kachovka se nachází v Chersonské oblasti:

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

V úterý Bílý dům uvedl, že si Rusko připravuje podklady k anexi ukrajinského území – včetně zavedení rublu a nuceného používání ruských pasů. Rusové tak opakují podobné praktiky, které před lety používali na Krymu.

Ruská ambasáda ve Spojených státech zavrhla vyjádření Washingtonu jako „hluboce nepravdivá“. Kreml potvrdil, že o budoucnosti okupovaných oblastí na Ukrajině rozhodnou sami jejich obyvatelé. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov den poté zmínil, že válečné cíle Moskvy nyní míří dál než pouze na separatisty kontrolovaná území na Donbase a zahrnují i Cherson a sousední Záporoží na jihu země.

Kyjev na výroky odpověděl tím, že plánované referendum je nesmyslný návrh zinscenovaný proruskými kolaboranty, kteří budou po vytlačení ruských vojsk patřičně vyšetřováni.

Vzdělání v sovětském stylu

Ruská invaze již donutila k odchodu z města, které před válkou čítalo 60 tisíc obyvatel, mnoho lidí. Někteří z těch, kteří se rozhodli své domovy neopustit a zůstat v Nové Kachovce, jsou nyní naštvaní z toho, jak hluboce byly jejich běžné životy narušeny. Cítí, že jejich město se navrací do doby hospodářského strádání a autoritářské nadvlády Ruska pod Sovětským svazem.

Místní učitelka, která si nepřála být jmenována kvůli strachu z represálií, agentuře Reuters řekla, že vedení její školy koncem května svolalo zbylých 20 zaměstnanců a položilo jim otázku, kdo by byl po návratu dětí do školních lavic v září ochoten vyučovat ruské osnovy.

Rusové učí děti nenávidět Ukrajinu. Někteří kantoři kolaborovat odmítají

Samotná schůzka probíhala v ruštině, doplnila. Pouze dva z přítomných zvedli ruce. Ona sama by prý ze školy odešla, kdyby ji nutili opustit ukrajinské učební plány. „Miluji Ukrajinu. Proč bych měla dětem říkat něco jiného... Mohu jim snad říct, že ti, kteří zabíjejí naše lidi a děti si vedou skvěle? Mé svědomí mi to nedovolí,“ poznamenala učitelka po telefonu.

Podle jejího tvrzení pouze zlomek pedagogů ve městě přijal změnu a není proto jasné, jestli bude skutečně provedena. Kancelář starosty Nové Kachovky ani školská rada se k věci nevyjádřila.

„Bolí mě duše. Nevrátili nás do Ruska, jak rádi tvrdí. Poslali nás 40 let zpět do SSSR,“ pokračovala učitelka.

Ruskem dosazený úředník Stremousov Reuters začátkem června řekl, že oblastní správa chce postupně měnit učební plány a zavést do škol kromě Ukrajinštiny i Ruštinu. On sám si ruské učební plány velmi pochvaloval a uvedl, že pokud se učitelé rozhodnou odejít, je to jejich volba.

Ukrajina ničí raketomety ruskou slabinu, most přes Dněpr, a odolává ofenzívě:

Ruský ministr školství Sergej Kravcov, který okupovaná ukrajinská území v červnu navštívil, prohlásil, že tamní způsob vzdělávání podněcoval žáky k anti-ruským postojům. Nynější prioritou má podle něho být učit žáky o „našich společných úspěších“.

Jeho resort minulý měsíc oznámil, že ministr odjel do Chersonu a osobně tam předal vysvědčení osmi školákům. Během návštěvy také představil nové učebnice, které mají tamější školy k výuce používat, uvedlo ministerstvo.

Ukrajina v Chersonu mezitím nařídila učitelům, aby bezpečnostním službám oznámili případy, kdy budou nuceni přejímat ruské učební plány.

Ukrajinské zboží není a ruské je nekvalitní

Margo, osmnáctiletá umělkyně, která odmítla uvést své celé jméno, řekla, že z regálů obchodů v Nové Kachovce ve velkém zmizely ukrajinské produkty a kvalita zboží dováženého z Krymu je velmi špatná.

Ačkoli panika z prvních dnů invaze a překotné nakupování již utichly, ceny zboží skokově narostly. Mnoho obchodů je stále zavřených a nezaměstnanost vysoká, řekla reportérům Margo.

Telegram

Stremousov, který k obyvatelům Chersonu často hovoří skrz online videa s portrétem Vladimira Putina v pozadí, zhoršení kvality jídla odmítl. Potvrdil ale, že se ceny skutečně zvedly. Řekl také, že se domnívá, že Chersonská oblast v době tvrdé sovětské vlády ekonomicky vzkvétala.

Okupační správa podle slov Margo 9. května v městském Domě kultury uspořádala koncert na památku sovětského vítězství v druhé světové válce, kterého se mladá umělkyně také zúčastnila.

Řekla, že mezi diváky nikoho nepoznávala a viděla v obecenstvu lidi se sovětskými vlajkami i starší ženu s připnutou svatojiřskou stuhou, která vyjadřuje náklonnost k Rusku.

„Před začátkem koncertu vystoupil samozvaný starosta s projevem, ve kterém prohlásil: ‚Myslím, že většina lidí v hledišti teď cítí to, co já – jakoby se uzdravili z dlouhé nemoci. Dnes uslyšíme písně, které bývaly zakázané. První z nich bude Kaťuša,“ citovala osmnáctiletá Margo jeho slova. Vzápětí začala podle ní hrát slavná sovětská válečná píseň.

Internetový blackout

Ukrajinský mobilní signál je momentálně v Chersonu už téměř neexistující, uvedli bývalí i současní obyvatelé. Někteří si tak ve snaze udržet kontakt s přáteli a rodinou koupili ruské SIM karty. Ty ale také někdy nefungují, upřesnila Margo.

Takové SIM karty nemají podle tvrzení místních žádné nápisy ani značky a těm, kteří si je na ulici kupují, vyfotí prodejci pas a registrační dokumenty. To ale novináři nebyli schopni nezávisle ověřit.

Pohled do Putinovy mysli. Věří, že vítězí a Kyjev do dvou let kapituluje

Ukrajina kvůli chystanému protiútoku na obyvatele Chersonské oblasti naléhala s prosbou včasné evakuace. Za poslední dva týdny minimálně čtyři ukrajinské rakety s dlouhým doletem zasáhly své cíle v Nové Kachovce. Té se přitom těžké boje doposud vyhýbaly.

Podle Margo mnoho Ukrajinců, hlavně těch mladých, z města odešlo. Její přátelé odešli do zahraničí nebo do měst pod ukrajinskou kontrolou a ona prý také plánuje Novou Kachovku opustit.

Kiril Stremousov odhaduje, že v oblasti zůstává 60-70 procent obyvatelstva. Podle něho se na ruské pasy stojí dlouhé fronty, jejich získání ukrajinským občanům z Chersonu a Záporoží zjednodušil Putinův dekret z 25. května. Přesné statistiky lidí, kteří odešli nebo naopak zůstali, však nyní není možné nezávisle získat.

Učitelka, s níž reportéři mluvili, se k odchodu nechystá. „Čekáme na ukrajinskou armádu,“ řekla žena. „Nevím, jak se to stane, ani kde se schováme nebo co přitom ztratíme, ale chceme být na Ukrajině.“

Sto dnů války: Ukrajina hraje o přežití:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...