Letecký pohled na pařížskou katedrálu Notre Dame po ničivém požáru.

Letecký pohled na pařížskou katedrálu Notre Dame po ničivém požáru. | foto: Gigarama

Dělníci na lešení Notre-Dame kouřili, a to navzdory zákazu

  • 455
Dělníci, kteří před požárem z minulého týdne stavěli na pařížské katedrále Notre-Dame lešení, navzdory zákazu při práci kouřili. Informaci satirického týdeníku Le Canard enchaîné potvrdil mluvčí stavební firmy. Vyloučil ovšem, že by to jakkoli souviselo s požárem, který zničil střechu a krov památky.

„Skutečně je několik kolegů, kteří čas od času nedbali tohoto zákazu a litují toho,“ uvedl ve středu mluvčí společnosti Le Bras Frres Marc Eskenazi. V žádném případě se podle něj však nemohlo stát, že „by byl příčinou požáru pařížské katedrály Notre-Dame špatně uhašený nedopalek“.

Mluvčí stavební společnosti přiznal porušení protipožárních předpisů v reakci na článek v satirickém týdeníku Le Canard enchaîné, který v minulosti ve Francii rozpoutal několik velkých politických kauz. Podle týdeníku vyšetřovatelé v okolí lešení našli sedm nedopalků.

Eskenazi vyloučil, že by nedbalost jeho kolegů byla příčinou požáru památky. Nedopalkem odhozeným na dubové poleno podle něj totiž velký požár nezačíná.

Mluvčí rovněž odmítl vyšetřovací verzi, podle které mohly požár způsobit elektrické motory lešenářských výtahů. Tyto motory podle něj „nepředstavují žádný problém“, neboť jezdily daleko od věžičky na střeše katedrály a „je prokázáno, že požár začal uvnitř budovy“.

Týden Le Canard enchaîné ve středu uvedl, že vyšetřovatelé stále dávají přednost verzi, že požár budovy byl nehodou a způsobil jej s největší pravděpodobností elektrický zkrat. Kromě dělníků kouřících na lešení týdeník uvádí řadu dalších pochybení, které mohly vést ke zničujícímu požáru.

Hasiči byli podle něj například přivoláni až 35 minut po prvním protipožárním alarmu. Oficiální místa přitom stále hovoří o dvacetiminutovém zpoždění. Na vině byla „série lidských chyb“. 

První alarm byl považován za falešný poplach, neboť na místě, které označil počítačový program, bylo vše v pořádku. Provozovatel systému jakoukoli chybu popírá. Až třicet pět minut po prvním alarmu odhalili zaměstnanci katedrály, že hoří pod špičatou střešní věží, takzvaným sanktusníkem.

Stopy vedou ke zvonům, ozvaly se krátce před požárem

Právě v dlouhé špičaté věži umístěné na střechu katedrály v 19. století se nacházely tři zvony, které byly v roce 2012 - v době renovace velkých zvonů v čelních věžích - elektrifikovány. 

Notre-Dame je opět v ohrožení - kvůli lijákům. Natahují na ni plachtu

Po skončení oprav velkých zvonů však elektrické ovládání těch menších v sanktusníku nebylo zrušeno, napsal Le Canard enchaîné. Podle něj v pondělí, kdy požár v katedrále vypukl, zvony ve věžičce odbíjely naposledy dvanáct minut před tím, než se poprvé ozval požární alarm.

Týdeník zjistil rovněž to, že nebyl respektován protipožární plán katedrály. Na protipožární počítačový systém měli podle něj dohlížet dva pracovníci placení z veřejných peněz a to 24 hodin denně. Ve skutečnosti ale systém hlídal jen jeden člověk a to od osmi do 23 hodin.

Nedostatečnou kapacitu pro uhašení velkého požáru měly podle zjištění satirického týdeníku také katedrální suchovody, tedy požární potrubí, která se v případě požáru připojují ke vnějšímu zdroji vody.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video