Devatenáctiletý rybář Oscar Lundahl se svým úlovkem - parybou chimérou podivnou. | foto: Profimedia.cz

Údiv mladého rybáře: jeho úlovek z hlubin připomínal spíš mimozemšťana

  • 168
Vydal se lovit platýse černé, místo toho vytáhl rybu, jejíž vzhled mu připomínal spíš mimozemšťana. Mladý norský rybář se nestačil divit, když z vod u pobřeží ostrova Andoya na severu Norska se mu na háčku objevila hlubokomořská ryba s velkýma, vypoulenýma očima.

O netradičním úlovku informoval zpravodajský server news.com.au.

Ryba, kterou ulovil, se jmenuje chiméra podivná a patří mezi paryby stejně jako například žraloci. Jméno tyto ryby dostaly podle řecké mytologické příšery, co měla hlavu lva a ocas draka. Žijí ve značné hloubce a jsou jen zřídka uloveny.

Devatenáctiletý Oscar Lundahl na svůj úlovek patrně nikdy nezapomene. „Chtěli jsme lovit platýse černé, což je vzácný druh, který žije asi osm kilometrů od pobřeží,“ řekl novinářům Lundahl. „Měl jsem ve vodě čtyři háčky a ucítil jsem, jak mi zabírá něco dost velkého. Lovili jsme v hloubce 800 metrů a trvalo asi 30 minut, než jsem rybu vytáhl,“ dodal.

Podivný vzhled chimér, které se živí mořskými kraby a šneky, stačí, aby se člověk vyděsil. Vědci předpokládají, že jejich velké oči se vyvinuly proto, aby lépe viděly v temné hloubce moří a oceánů.

Kvůli extrémní změně tlaku chiméra vytažení na hladinu nepřežila. Protože nechtěl plýtvat, vzal ji Lundahl navzdory jejímu bizarnímu vzhledu domů a usmažil. Chutnala prý výborně. „Trochu jako treska, ale byla chutnější,“ uvedl.

Andoya, Norsko

Andoya, Norsko

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video