Drama v Severním moři. Naklání se nákladní loď, námořníky tahali i z vody

  • 156
S velkými problémy se u norského pobřeží Severního moře potýká nizozemská nákladní loď. Během pondělního bouřlivého počasí se začala naklánět a hrozí její potopení. Všech dvanáct členů posádky se už podařilo evakuovat, některé záchranáři tahali z rozbouřeného moře.

Pokud by se loď potopila, mohlo by to podle norských úřadů způsobit únik paliva do moře. Informovala o tom agentura Reuters.

Loď Eemslift Hendrika, vyslala nouzové volání v pondělí dopoledne.

Záchranáři vyslali na pomoc tři vrtulníky a dva čluny. Na videonahrávce norského záchranářského centra je vidět, jak z naklánějícího se plavidla skáčou někteří členové posádky do vody a následně je zachrání vrtulník. Další jsou pak vyzdviženi přímo z paluby.

Plavidlo se v současné době nachází v Severním moři, asi 110 kilometrů od norského přístavu Alesund.

„Hlavní lodní motor přestal během noci fungovat a loď je nyní unášena směrem k pevnině,“ řekl Hans Petter Mortenson z norské pobřežní správy televizi NRK. Hrozí, že se převrhne a potopí, což by mohlo způsobit únik paliva z jejích nádrží, dodal.

K plavidlu o délce 111,6 metru, které bylo postaveno v roce 2015, byly dnes vyslány záchranné týmy, aby zabránily ekologické havárii. Operaci ale komplikuje přetrvávající špatné počasí s mořskými vlnami dosahujícími 15 metrů.

Norský přístav Alesund

Norský přístav Alesund

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video